2
Es llegeix en minuts

Humilitat. Els països que s'autoanomenen desenvolupats, aquells que busquen desesperadament estar presents en els anomenats països emergents per produir i vendre, hauríem de recordar que si els interessos d'aquests països emergents es retiressin del món occidental tindríem un problema de dimensions més que importants. I podria ser el detonant d'una crisi fins i tot molt pitjor de la que tenim a sobre.

I no parlo només del que li passaria al futbol europeu actual si se n'anessin els diners dels oligarques russos i, sobretot, dels petrodòlars. ¿S'ho imaginen? S'han acabat la Premier i la Lliga, i el futbol alemany regnarien durant un bon temps. Tampoc em refereixo en concret al creixent pes específic de la demanda de països com la Xina i Rússia en sectors tan estratègics per a Espanya com, per exemple, el turístic.

No, no em refereixo només a això. És una cosa més subtil, una mena de “colonialisme invers”, que de moment, afortunadament, no s'ha basat en conflictes bèl·lics, sinó en un domini cada vegada més evident de les economies occidentals per part dels països emergents. Al segle XIX, la Revolució Industrial va buscar la seva expansió accelerada aconseguint nova demanda i recursos (naturals, agrícoles, etc.) a través d'ocupacions militars i sotmetiments. Avui, els països emergents estan comprant l'experiència i la tecnologia productiva de l'últim segle, estan comprant el prestigi de marques com Volvo (propietat de la xinesa Geely) o IBM (la seva divisió d'ordinadors portàtils, avui Lenovo, és xinesa des del 2004), i estan desenvolupant gegants productius mundials com Samsung, ZTE, Huawei, o China Mobile, la principal operadora mundial de telefonia mòbil, que va superar fa pocs mesos els 700 milions d'abonats.

Notícies relacionades

És curiós com la història es repeteix. El 1854, 78 anys després de la declaració d'independència dels Estats Units d'Amèrica, un diari anglès anomenat 'London News', publicava la següent reflexió: “No hi ha cap raó per témer el desenvolupament o l'extensió d'Amèrica. Els Estats Units ens han estat infinitament més útils des que són independents del que haurien estat si s'haguessin mantingut sota el nostre govern. Si hagués continuat la dependència de la Corona, haurien ofert a l'aristocràcia oportunitats per a l'establiment dels seus fills en posicions de governadors o secretaris, però hauríem perdut el seu valor per a nosaltres com a nació comercial, que obre un enorme mercat per als nostres productes. En els seus esforços per créixer, estenen la nostra llengua, inoculen la població amb els principis de les nostres lleis, i ens obren nous canals de prosperitat “. Doncs això.

Post publicat al portal d'opinió 50x7