Anàlisi

3
Es llegeix en minuts

L'any 1932Rafael Campalanspublicava la seva obraHacia la España de todos, palabras castellanas de un diputado por Catalunya, en la qual afirmava:«Si la comunidad de Estado entre todos los pueblos españoles ha de quedar intacta y como siempre, mal negocio hará España».

Dissabte passat, a Granada, els socialistes catalans i espanyols vam signar un document destinat a millorar això queCampalansqualificava de «comunitat d'Estat entre els pobles d'Espanya». Hem anomenat aquest declaració per un nou pacte territorialL'Espanya de tots. 81 anys després recuperem aquest esperit perquè no volem deixar la relació entre els pobles d'Espanya com sempre -citantCampalans-, volem que sigui millor.

La Declaració de Granada no només recull les principals propostes dels socialistes en matèria de reforma constitucional, es tracta del nostre punt de partida, dels fonaments del projecte polític més ambiciós dels últims 30 anys.

He tingut el privilegi d'encapçalar el Partit dels Socialistes de Catalunya en el moment en què els socialistes catalans hem volgut ser els impulsors del nou rumb davant la situació actual, en què les justes demandes de Catalunya d'un millor reconeixement, i un millor tracte fiscal, han transformat el debat polític.

Davant el canvi d'actitud del nacionalisme de CiU, convertint-se a l'independentisme i abraçant les tesis d'ERC, i davant l'immobilisme que mostra el PP, és el PSC qui, amb sentit de la responsabilitat, ha traslladat al conjunt del socialisme espanyol que l'única via possible per resoldre els problemes de l'Estat autonòmic i les derives recentralitzadores o secessionistes és el camí per la construcció d'un Estat d'estructura veritablement federal i la consecució d'un nou pacte constitucional que renovi el del 1978.

Important com és el document aprovat a Granada, no és una recepta màgica. Nosaltres no volem aixecar falses expectatives que només generen frustracions. La solució als greus problemes que afrontem requereix generositat, alçada de mires i propostes factibles. No divisions ni enfrontaments. És per això que estem satisfets amb el resultat però es tracta d'un inici, i ens comprometem a seguir treballant per defensar les nostres posicions i els interessos de tots els catalans i catalanes.

El socialisme espanyol i el socialisme català ofereixen als catalans i al conjunt dels espanyols bastir un futur compartit a partir d'aquest pacte per millorar la convivència. Un pacte que vol renovar l'acord constitucional del 1978 per reconèixer les diverses aspiracions nacionals. Avui estem en disposició d'oferir un nou pacte constitucional que vertebri millor l'Estat, que el faci més eficaç i que faci de la seva pluralitat el principal factor de creixement i progrés.

Un Estat modern, a l'alçada del que exigeix el conjunt de la ciutadania europea, també és l'instrument que ha de permetre garantir un model social progressista i just.

Notícies relacionades

Espanya està avui preparada per afrontar els grans reptes pendents de la transformació de l'exitós estat de les autonomies, en un estat de caire federal: incorporant a la Constitució el mapa autonòmic fent referencia a la denominació que cada Comunitat Autònoma es dóna a si mateixa, reconeixent i protegint els fets diferencials, clarificant les competències, fent del Senat la cambra legislativa de les nacionalitats i regions, tancant un nou model de finançament just, solidari i equitatiu, amb la constitucionalització del principi d'ordinalitat, descentralitzant la justícia i fomentant la participació de les comunitats en la governança de l'Estat i en els afers europeus, a través d'un Senat federal.

Entre els que es neguen a qualsevol canvi i els que no veuen una altra sortida que el trencament amb la resta d'Espanya i la divisió dels catalans, els socialistes proposem la millor solució: transformar Espanya a través d'un nou pacte constitucional.Campalansvolia l'«Espanya de tots» fa 81 anys, els socialistes ens sentim hereus d'aquesta aspiració que volem que la ciutadania faci seva.