2
Es llegeix en minuts

Art Basel és un dels esdeveniments més importants del mercat internacional d'art. En la seva última edició s'exposava la instal·lacióFavela Cafédissenyada per Tadashi Kawamata i Christophe Scheidegger. Es tractava d'una estructura inspirada en les autoconstruccions de lesfaveles brasileres que acollia una cafeteria gurmet a disposició dels marxants i expositors de lafira.

Un grup d'artistes i activistes van respondre convocant una ocupació de la instal·lació que va ser violentament dissolta per la policia. Val la pena observar detingudamentel vídeodel desallotjament: els crítics que protesten en una fira d'art ballant sota l'eslògan “respect favela”, la repressió totalment desproporcionada amb porres, gasos i pilotes i, sobretot, la retirada de l'esquadró policial per la porta minúscula del recinte firal, gairebé com aquella porteta amb què es trobaTrumanquan descobreix que tot el seu món no és més que un colossal decorat televisiu.

Tot això constitueix una escenificació grotesca de la impotència, la frivolitat i l'absurd polític que domina l'art institucionalitzat de les últimes dècades. Sens dubte, el projecte de Kawamata i Scheidegger és repugnant per la seva frivolització esnob de la misèria de la favela. Amb tot, la qüestió sobrepassa sobradament aquest cas. A l'extrem oposat de l'espectre de la creació artística recent trobem innombrables obres que proclamen la seva radicalitat i el seu compromís amb els dominats. I no obstant s'hauria de prendre el temps per analitzar com tracten la misèria aliena aquestes pràctiques suposadament crítiques.

Artistes com Santiago Sierra han normalitzat una estratègia segons la qual recrear les condicions de l'explotació --per exemple,tatuantels cossos de prostitutes heroïnòmanes a canvi del preu d'un xut-- constitueix no només un acte polític en si mateix sinó una verdadera denúncia de la realitat de la dominació. Altres, com Christoph Schlingensief, han considerat queficar un grup d'indocumentats en un contenidori organitzar un 'reality show' perquè el públic salvi de la deportació el seu migrant preferit és un mitjà idoni per alertar sobre l'ascens de l'extrema dreta a Àustria.

Notícies relacionades

Que l'art en mans de la classe dominant, com en el cas de Basilea, sigui un signe d'ostentació i menyspreu pels de baix no només no és nou sinó que ha estat una constant històrica. No obstant, que els Sierra, Schlingensief i companyia passin per alguna cosa més que per la deriva perversa d'aquesta mateixa lògica en què la misèria aliena és un simple pretext artístic és una cosa bastant més insòlita. I preocupant.

Postpublicat al portal d'opinió50x7