Acabar amb la pandèmia

"El 35% de les dones del món pateixen, o han patit, algun tipus de violència"

2
Es llegeix en minuts
Manifestació celebrada a València al Dia Internacional contra la Violència de Gènere el 2011.

Manifestació celebrada a València al Dia Internacional contra la Violència de Gènere el 2011. / MIGUEL LORENZO

La violència contra les dones està considerada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) un greu problema de salut pública de proporcions epidèmiques. Segons un informe publicat, el 35% de les dones del món pateixen, o han patit, algun tipus de violència.

L'informe elaborat titulat 'Estimacions mundials i regionals de la violència contra la dona: prevalença i efectes de la violència conjugal i de la violència sexual no conjugal en la salut' és el primer estudi amb dades d'arreu del món i que estableix la prevalença de la violència masclista.

El compromís dels governs ha de mostrar-se de forma contundent amb lleis contra la violència masclista i el compliment d'aquestes. La societat ha de mostrar la seva aposta per eradicar aquest tipus de violència que pren importància de pandèmia mundial i que ataca la vida, els drets i el benestar de les dones i el seu entorn. Cal sensibilitzar i actuar contra aquesta pandèmia de forma urgent i acabar amb situacions que la tolerin.

L'informe de l'OMS detalla "l'impacte de la violència sobre la salut física i mental de dones i nenes. Aquest impacte pot anar des d'ossos trencats fins a complicacions vinculades a embarassos, problemes mentals i un deteriorament en el funcionament social”. Així cal informar, prevenir, atendre, posar recursos i actuar en situacions de violència masclista, una violència, com demostra l'informe, molt més habitual del que sembla.

Les dades pròximes també ens ho demostren. Segons l'Institut Català de les Dones el 2012 van morir 12 dones a Catalunya, però el 2013 ja sumem 3, a l'Estat espanyol ja en són 31 (i 57, durant el 2012). Més dades: segons l'Institut Europeu d'Estudis en Prevenció, una de cada deu turistes entre 16 i 35 anys són víctimes d'assetjament sexual.

Notícies relacionades

A casa, al carrer, al lloc de treball les dones poden patir violència sexual, física i/o psicològica arreu i per part de persones conegudes i/o desconegudes. Si afegim a aquest fet, ja de per si molt preocupant, les dades que, de forma sistemàtica, ha analitzat i presenta l'OMS les conclusions són clares: cal un compromís polític i social per acabar amb la pandèmia, aplicant les lleis existents, desenvolupant recursos i prevenint les situacions de violència. Afirmar que la violència afecta un 35% de la meitat de la població és, o hauria de ser, un motor per posar al centre les polítiques per eradicar-la.

El blog de FMAC