ERC-CiU: Amics per força

"Si Mas consuma el consell napoleònic d'"una retirada a temps" podria aconseguir sortides honroses i convincents per a la seva gent i per als altres"

2
Es llegeix en minuts
Oriol Junqueras i Artur Mas.

Oriol Junqueras i Artur Mas. / ALBERT BERTRAN

De Napoleó Bonaparte es valora el seu geni militar però també algunes màximes que han aconseguit instal·lar-se en el món de les receptes, en l'esfera dels consells d'ús quotidià. Aquestes frases o asseveracions se citen, moltes vegades, sense conèixer ni la seva gènesi, ni el context en què van ser pronunciades, però serveixen. Esdevenen útils per reforçar el relat, la intenció i les idees de qui les usa.

Així, quan el cors nascut a Ajaccio va dir allò tan conegut d'"una retirada a temps sempre és una victòria" va encertar-la i va marcar línia i criteri; criteri al qual --només cal llegir la premsa d'aquests últims dies-- s'han apuntat els polítics més sensats de CiU. Uns sense embuts i desacomplexadament, com Duran Lleida, conscients del carreró sense sortida en què s'ha ficat el Govern amb el tema del calendari de la consulta. Altres, com Artur Mas, de forma tímida i vergonyant, potser de mala gana, però espantats pel canvi climàtic que es percep entre la ciutadania catalana. Contaminació atmosfèrica que emergeix tant de les retallades, les inseguretats i els programes difusos com dels casos de corrupció que, per més que siguin negats, són aquí, acusadors i amb una seu de partit embargada judicialment.

UNA RETIRADA A TEMPS

Artur Mas s'ha replegat. No sé si convençut o obligat, però s'ha replegat i això no és dolent. És conscient que li toca moure fitxa, negociar i pactar. Si consuma el consell napoleònic d'"una retirada a temps" podria aconseguir sortides honroses i convincents per a la seva gent i per als altres. Haurem d'esperar, encara que això pot no ser suficient.

Però el personatge que va marcar amb les seves accions l'inici del segle XIX ens va deixar també una altra reflexió/cita no exempta de contingut. A saber: "més val tenir un enemic conegut que un amic per força". I és precisament l'amistat forçada i interessada amb ERC la que debilita i coarta la llibertat de moviments, d'acció i opinió --si no que l'hi preguntin a Duran-- del Govern convergent.

LLIBERTAT DEL GOVERN SENSE ERC

Notícies relacionades

Va ser el diputat d'ERC Alfred Bosch el que fa pocs dies va declarar que "ERC es considerarà alliberada del seu pacte amb CiU si no hi ha consulta el 2014". Doncs bé, més enllà de la data d'aquest fet, un hipotètic alliberament dels republicans implicaria, al meu entendre, la verdadera llibertat de l'acció del govern que presideix Artur Mas. És a dir, s'obririen davant l'executiu un munt de noves possibilitats que no estarien subjectes ni a hipoteques, ni a peatges, ni a calendaris. Una cosa que molts ciutadans agrairien perquè, siguem sincers, l'atmosfera és tan asfixiant com monòtona, el país no està per a bromes i als de Junqueras els importa un rave que Mas s'abrasi.

http://joan-ferran.blogspot.com.es/