L'hora dels pobles

"És un error retallar en homes i dones que no accepten que el benestar es concentri en menys del 20% de la humanitat"

1
Es llegeix en minuts
El Ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García Margallo.

El Ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García Margallo. / MIGUEL LORENZO

“¡Quina pena que pensant que hi pots fer poc, no facis res!” (Edmund Burke)

Espanya va rebaixar a la meitat l'ajuda oficial al desenvolupament el 2012 i es va convertir en el país d'Europa amb una tisorada més gran a la solidaritat i a la cooperació internacional. Milers de voluntaris que, per molt poc o res, s'esforçaven en el desenvolupament a escala global, a compartir, que és el principi de la convivència tranquil·la, han vist minvada o anul·lada la seva activitat. Contribuir a la seguretat alimentària --¡quan tants milers de persones moren al dia d'inanició!--; garantir l'accés a aigua potable; serveis sanitaris adequats per a tothom... És l'actitud el que de debò interessa, és la veu dels pobles traslladada en accions concretes de germanor per a una vida digna.

És un error retallar en ciutadania activa, en homes i dones que se saben i se senten ciutadans del món, que no accepten que el benestar es concentri en menys del 20% de la humanitat que habita als barris pròspers (fins ara) del veïnatge universal.

Sempre pacíficament, però tenaçment, però intrèpidament, els pobles, presencialment i virtualment, han d'alçar ara la veu. Protestes i propostes. Propostes, sobretot, per als canvis que no es poden postergar. Les xarxes socials --15M, DRY, Change.org, Avaaz...-- han d'unir forces fent propostes molt concretes i mobilitzadores per aconseguir milions d'adhesions. Perquè el gran domini (militar, mediàtic, financer, energètic) s'adoni que els seus estratagemes de permanència estan periclitant.

Notícies relacionades

Davant la crisi sistèmica que ens envolta i acovardeix, conferir poder i iniciativa a la societat civil i tornar a orientar l'acció política pels principis democràtics i mai més pels mercats.

http://federicomayor.blogspot.com/