2
Es llegeix en minuts
Manifestació contra les retallades i la reforma laboral a Barcelona, al març.

Manifestació contra les retallades i la reforma laboral a Barcelona, al març.

El pròxim 7 de juliol és el termini marcat per a la negociació dels convenis col·lectius pendents, que a Catalunya són 150 convenis col·lectius bloquejats actualment, que afecta prop de 800.000 treballadors que es poden quedar sense conveni col·lectiu d'aplicació.

Els convenis estan bloquejats per la patronal i fruit de la reforma laboral que retalla drets consolidats i conveniats. El bloqueig, si es manté, impedeix un acord abans del 7 de juliol, cosa que provocaria que decaiguin els drets recollits en ells i el referent serà l'Estatut dels Treballadors (aprovat el 1995 i amb la revisió vigent fins al gener del 2014 ) i el Salari Mínim Professional (645 euros).

En un moment en què els drets laborals estan en forta recessió com a conseqüència de l'aplicació de la reforma laboral, i les polítiques austericides dictades per la UE i acceptades pel Govern central, aquesta marxa enrere pot suposar per a moltes treballadores i treballadors la precarització els llocs de treball a nivells importantíssims, com mostren les infografies elaborades per UGT.

El conveni col·lectiu és l'acord entre empresa i col·lectiu de treballadores i treballadors que marca els pactes de compliment obligat entre les parts, la base dels drets consolidats fins ara. Aquest és l'eix vertebrador de les polítiques laborals i la reforma laboral marca. "Passat un any des de la denúncia del conveni col·lectiu sense que hi hagi un nou conveni o dictat un laude arbitral, aquest perdrà, llevat de pacte en contrari, la vigència". Aquesta vigència expira el 7 de juliol i significa que l'endemà es perdran els drets que emparen.

El nou límit temporal que recull la reforma laboral permet que si no hi ha renovació del conveni o s'amplia la ultraactivitat (pròrroga automàtica fins a la firma del nou conveni) que és el que permet mantenir els drets vigents, malgrat la caducitat del conveni. La pèrdua de la ultraactivitat significarà la pèrdua dels drets recollits als convenis, estem parlant del 50% dels convenis del mercat laboral de Catalunya.

Notícies relacionades

Aquest fet pot significar la pèrdua de llocs de treball en un moment en què l'atur arriba ja a xifres alarmants. L'exclusió del mercat laboral de les dones pot ser encara més alta i la precarització del lloc de treball, que ara ja és una realitat per a moltes dones, pot ser encara més alta. Aquest dijous, 23 de maig, s'ha convocat una jornada de lluita pels convenis laborals per reclamar que s'avanci en els acords i firma dels mateixos. ¡Cap feina sense conveni!

Post publicat al blog de la Fundació Maria Aurèlia Capmany