15-M

"Tots tenim l'obligació i la responsabilitat social d'aportar treball, esforç, imaginació i, alhora, hem de ser solidaris"

2
Es llegeix en minuts
Protesta al carrer.

Protesta al carrer.

El 15-M ha passat a ser una data que simbolitza la complexitat i el descontentament dels temps que vivim. Uns temps convulsos, en els quals hem de fer front a una crisi institucional, política, social i econòmica greu. Una crisi fonda, de llarga durada i que sacseja la totalitat de la societat, però sobretot la classe mitjana i treballadora, especialment pels efectes devastadors de l'atur. Tot plegat crea angoixa i desànim. I comporta un perill per a la continuïtat de l'estat del benestar tal com el coneixíem.

De fet, una mica de la indignació que ens afecta a tots plegats passa per compartir el sentiment d'haver estirat més el braç que la màniga durant els anys de prosperitat i de bonança. Durant molts anys, la confiança es va convertir en un abús i un malbaratament. I ara tenim l'evidència que vam perdre l'oportunitat de fer els canvis necessaris quan tocava.

És per això que ara els ciutadans volen i exigeixen una resposta de la classe política que ordeni i orienti solucions que provoquin els canvis imprescindibles en relació amb les actuacions del passat i donin perspectives aclaridores per al futur.

En aquest sentit, la política, i els polítics que la representen democràticament escollits a les urnes, tenen la responsabilitat d'escoltar i respondre amb promptitud i eficàcia a les situacions sempre vives i canviants que incideixen sobre el país i les persones. I cal fer-ho aprofundint i distingint les diferents problemàtiques que van sorgint.

Els governs han d'actuar amb rapidesa, amb fermesa, i han d'obrir procediments que permetin deixar ben clar que escolten, consideren i valoren els reclams de la societat. En aquest sentit, les noves tecnologies i les xarxes socials poden ser una eina més que els permeti tenir un millor coneixement de la realitat de cada moment.

Per la seva banda, els ciutadans, sobretot els joves, tenen el deure d'aportar iniciatives, projectes i il·lusions que, utilitzant els instruments que tenen al seu abast, permetin anar construint un nou món. Un món que ha de ser el seu.

Va haver de ser un vell, el famós Stéphane Hessel, que amb el manifest Indignez-vous! reclamés el dret i la necessitat que els joves i no tan joves expressessin públicament els seus neguits i les seves disconformitats i reclamessin els seus drets, i que al mateix temps es comprometessin amb la seva aportació.

Notícies relacionades

El 15 de maig hauria de ser una jornada de reflexió per a tothom. Tots tenim l'obligació i la responsabilitat social d'aportar treball, esforç, imaginació i, alhora, hem de ser solidaris. Sempre, però especialment quan el temps present obre interrogants que enfosqueixen l'esdevenidor.

 El blog de Centre d'Estudis Jordi Pujol