Llarg termini

Gràcies, Josep Ibern, gràcies, Pere Antoni Dòria

2
Es llegeix en minuts

Caixa Laietana amb 150 anys d'història va estrenar el 22 de juny del 2007 una flamant seu corporativa a Mataró que va suposar una inversió de 40 milions d'euros. Faltava a penes un mes perquè esclatés la crisi de les hipotequessubprime als Estats Units, però a Espanya les caixes d'estalvis vivien perillosament, alienes a les conseqüències de la bombolla que tenien larvada a les seves tripes.

L'endemà de la inauguració, el director general de la caixa va anunciar que es jubilava després d'una trajectòria de 31 anys.Pere Antoni Dòriava construir en tres dècades una caixa mitjana amb tentacles fora de Catalunya, que va passar de 25 oficines a 275. Controlava el consell d'administració en què hi havia representants polítics i d'entitats socials, i va designar com a successor el seu director general adjunt,Josep Ibern, un home de la casa.

Ibern, que va formar tàndem ambDòriaen l'assumpció de riscos excessius, va tenir un paper definitiu en el que ha estat el final més trist de totes les caixes catalanes. El 2009, en plena crisi financera, la caixa àvida de finançament va llançar una col·locació de 27 milions en participacions preferents.

De totes les propostes realitzades per moltes altres caixes, l'oferta de la caixa catalana era la de més diferencial: oferia una rendibilitat de l'euríbor a tres mesos més el 8,55% (amb un mínim del 8,90%) a partir de l'octubre del 2011. No va ser l'única emissió, n'hi va haver més abans.

Notícies relacionades

Iberni el seu consell d'administració passaran a la història per traslladar el risc als clients que confiaven en la seva caixa de tota la vida i pel negacionisme amb què van afrontar la crisi i el procés de concentració del sector.

Laietana va tenir l'oportunitat d'integrar-se amb Sabadell, Terrassa i Manlleu i formar Unnim.Ibernels va deixar plantats la setmana abans perquè volia seguir sol o perquè no es garantia un lloc executiu. És cert que Unnim ha acabat en mans del BBVA, però els seus clients han recuperat gairebé el 100% del valor de les seves preferents. També va plantar Caixa Penedès i així successivament fins que, finalment, el juny del 2010, el consell va votar per unanimitat integrar-se en la fusió liderada per Caja Madrid i Bancaixa, embrió de Bankia.Ibernva ser nomenat nou president de Caixa Laietana, amb cotxe oficial i despatx. Als clients de Laietana els van canviar les seves preferents per accions de Bankia, abans de conèixer-se el forat.Ibernva dimitir a finals del 2012 amb una indemnització de mig milió d'euros més el pla de pensions, que li garanteix dos milions a partir de quan es jubili. Els tenidors de preferents ho han perdut tot. L'acció de Bankia val zero. I ningú ha estat acusat d'estafa.