Al contraatac

La 'mamandurria'

2
Es llegeix en minuts

Quan encara era presidenta de la Comunitat de Madrid,Esperanza Aguirre va dir, el juliol de l'any passat, amb la seva gràcia habitual, que la crisi econòmica és de tal magnitud que «s'han d'acabar els subsidis, les subvencions i les 'mamandurrias'». La presidenta demanava ajuda als ciutadans per afrontarretallades de la despesa pública en personal, sous, sanitat, educació, ajudes de menjador escolar o els llibres de text. Un discurs que hem sentit molt durant els últims anys a propòsit de les subvencions, per exemple, als sindicats o al cinema espanyol. D'altres 'mamandurrias' n'hem parlat una mica menys. Sense anar més lluny, lapatronal CEOE, no els empresaris sinó l'organització que els representa, rep exactament les mateixes subvencions proporcionals que els grans sindicats. Més o menys un terç del pressupost amb què organitzen aquells actes en què parlen de la imperiosa necessitat de retallar la despesa a l'Administració es cobreix amb diners públics.

També són públiques moltes de les concessions a l'empresa del vicepresident de la CEOE,Arturo Fernández,íntim amic d'Esperanza Aguirre,per cert. El seu hòlding Cantoblanco atén, a més a més de negocis privats, els restaurants del Congrés dels Diputats, l'Assemblea de Madrid, el Ministeri de Defensa, el d'Indústria, l'Institut de Crèdit Oficial, la seu de l'OTAN a Espanya, RTVE, col·legis i hospitals de Madrid. Tot pagat amb diners públics. Per cert,Fernández,segons les denúncies dels seus treballadors que ara investiga la fiscalia, pagava en negre un percentatge dels salaris. Diners públics, per tant, que presumptament s'haurien perdut en part en benefici pur i il·legal de l'empresari, sense revertir a les arques de l'Estat ni tan sols en les cotitzacions íntegres a la Seguretat Social que li haurien correspost.

Diu el diccionari de la RAE que 'mamandurria' és exactament això: «Sou que es disfruta sense merèixer-lo».

Sepúlveda i Bárcenas

Notícies relacionades

Tenint en compte el que ara sabem,Jesús Sepúlveda,exmarit de la ministraAna Matoi imputat en elcas Gürtel, ha tingut des que va esclatar l'escàndol una feina curiosa, que consistia a fer informes per al Partit Popular des de casa. No devia ser gaire merescut, perquè dilluns passat el van acomiadar sense contemplacions. I a l'hora d'entregar aquest article el PP encara no ha aclarit com i per què va cotitzar a la Seguretat Social perLuis Bárcenas, l'extresorer a qui assegura que va acomiadar el 2010. El dels 22 milions d'euros a Suïssa. Com que, segons els comptes del PP publicats fa una setmana, el 90% dels seus ingressos són subvencions públiques, podem deduir queBárcenasesquia ara mateix al Canadà ben tranquil perquè fins al desembre vostè i jo hem cotitzat per ell. O queSepúlvedaha pogut omplir el dipòsit del Jaguar que presumptament li va regalar la Gürtel gràcies als diners de tots.

Sí,Esperanza Aguirre té tota la raó, s'ha d'acabar amb les 'mamandurrias'.