Al contraatac

Em consta, no em consta

2
Es llegeix en minuts
Luis Bárcenas, durant un comitè executiu del PP presidit per Rajoy, el 2009.

Luis Bárcenas, durant un comitè executiu del PP presidit per Rajoy, el 2009. / ARXIU / DAVID CASTRO

Si la setmana passada va ser demolidora, ¿què podem dir d'aquesta? La veritat és que van faltant les paraules, fins i tot a aquells que ens dediquem a ­escriure. Quan entrego aquest article ja han passat tres dies des que es va saber que, segons un jutge, l'extresorer del PP tenia una fortuna a Suïssa -a mi no em consta d'on la va treure, i per aquest motiu no entro ni tan sols en l'especulació-. El que sí que podem constatar és que el Partit Popular, el partit que governa Espanya -al qual no li consta res de l'activitat il·legal deLuis Bárcenas-, va posar els seus comptes en mans d'un senyor dedicat a evadir impostos utilitzant so­cietats establertes en paradisos fiscals. S'ha de recordar que això és un delicte i que el va cometre mentre encara treballava a la seu del carrer de ­Génova. Com a mínim, i sense que em consti res més greu de què acusar els dirigents populars, van ser uns irresponsables i negligents ­perquè no van controlar a qui havia de controlar-los els diners. I això que va treballar per a ells durant 30 anys.

Al diariEl Mundosí que li consta que el senyorBárcenasva repartir durant tot aquest temps sobresous mensuals en diner negre a dirigents, responsables i treballadors de confiança del partit. Dins del sobre hi havia quantitats que oscil·laven entre 5.000 i 15.000 euros. Per ajudar-los a arribar a final de mes. Però la cúpula actual del PP -molts dels seus integrants, veterans en l'aparell- no té constància que fos així. Per això no obre una investigació interna. I que consti que durant cinc anys, del 2004 al 2009, ambRajoyja president del PP, va seguir el moviment de sobres, encara que segons la informació del diari madrileny ell no els va cobrar.

Sorpresa i estupor

Tampoc li consta al Ministeri ­d'Hisenda queLuis Bárcenashagi blanquejat 10 milions d'euros acollint-se a l'amnistia fiscal del ministreMontoro,perquè l'extresorer ho va fer emparant-se en el nom d'una societat. No hi ha constància que Hisenda, una vegada descoberta la jugada, ja hagi dit que aquesta regularització és fraudulenta. Però a tots ens consta -ho han manifestat els seus mateixos advocats- que qui s'amaga darrere el nom d'aquesta societat està sent investigat per l'Audiència Nacional, imputat pels delictes de suborn, frau fiscal i blanqueig de capitals, entre altres.

Notícies relacionades

Deixo aquí constància de la sorpresa i l'estupor que provoca una setmana més la seqüència de notícies que s'encadenen les unes amb les altres com si es tractés de dues realitats diferents.

Perquè dijous que ve coneixerem les xifres de l'enquesta de població activa de l'últim trimestre de l'any. És el baròmetre més fiable i precís sobre les persones que busquen feina a Espanya i no en troben. L'última va donar 5.778.100 persones parades. Tret que es produeixi un miracle, la xifra serà un nou cop. Pot superar els sis milions d'aturats. A la majoria la paraulasouels sona a català antic. I ja no diguemsobresou.