EL CAS DE L'EXPRESIDENT DE LA PATRONAL

Un apunt sobre la presó de Díaz Ferrán

"Ja no es poden desconèixer, sobretot des del 2008, els gravíssims efectes de la delinqüència econòmica sobre el funcionament global del sistema"

4
Es llegeix en minuts
Imatges d’arxiu d’Ángel de Cabo (esquerra) i Gerardo Díaz Ferrán.

Imatges d’arxiu d’Ángel de Cabo (esquerra) i Gerardo Díaz Ferrán. / EFE

La detenció i presó de l'empresariDíaz Ferrán pel jutjat central número 6 és una excel·lent notícia per a lademocràcia i l'Estat social de dret. Decisió judicial que contrasta amb lalentitud, si no lapassivitat judicial davant tantes conductes criminals, clarament conegudes i identificades, comeses des del poder econòmic: sobresous multimilionaris de consellers i directius de caixes d'estalvi i altres empreses, emissions de productes financers fraudulents, com les preferents, insolvències clarament punibles d'entitats de crèdit ,etc.

La resolució judicial descriu perfectament, tot i estar en els inicis del procés, els trets d'unaestratègia delictiva perfectament dissenyada per enriquir-se fraudulentament i, paral·lelament, perjudicar els creditors i, particularment, els treballadors.

L'acte de presó provisional --amb una fiança de 30 milions d'euros-- confirma rigorosament que la pràctica totalitat dels delictes que se li atribueixen --fonamentalment insolvència punible, falsedats documentals i blanqueig de capitals-- representen un autènticespoli per obtenir un patrimoni que, a l'haver-se obtingut il·lícitament, pretenien mantenir ocult.

Frustrar el dret de crèdit

L'entramat societari que l'acte descriu, mirava, en efecte, d'eludir el coneixement oficial de les activitats il·legítimes dels seus autors a través d'instruments òptims per garantir la seva absoluta opacitat. Així, Díaz Ferrán i els seus immediats col·laboradors, especialment Ángel de Cabo, utilitzen testaferros, societats instrumentals o pantalla, domiciliades en territori nacional i en paradisos fiscals o la col·laboració més o menys activa de les entitats bancàries en l'ocultació dels circuits financers pels quals es canalitzen els patrimonis que són objecte d'investigació. Tot, amb el fi últim de "frustrar el dret de crèdit dels seus més de 10.000 creditors".

La mesura judicial acordada situa en els seus justos límits l'activitat empresarial quan atempta greument contra l'"ordre socioeconòmic" constitucional que el legislador ha d'emparar i protegir davant les conductes que el pertorben greument.

Perquè és evident que l'activitat empresarial necessita límits de caràcter punible i els ciutadans, com a subjecte col·lectiu de drets i necessitats, han de ser protegits penalment davant dels que lesionen o posen en perill, greument, els seus interessos, com està passant avui habitualment.

Dret penal econòmic

La necessitat de mesures d'ordre penal per a la salvaguarda del sistema econòmic constitucional ha generat el que s'anomena dret penal econòmic, de naturalesapluriofensiva, pel conjunt de valors que lesiona, ja que tendeix a sancionar l'activitat abusiva i fraudulenta dels subjectes més rellevants de l'activitat econòmica, la competència deslleial, les maniobres tendents a alterar el mecanisme de formació de preus, perquè violen les regles essencials del mercat i, sobretot, els interessos dels ciutadans --la part més feble en les relacions d'intercanvi-- davant la il·lícita activitat de subjectes tan qualificats en l'ordre econòmic com són els empresaris.

El nucli central del dret penal econòmic és lacriminalitat de l'empresa o, com l'anomenaSchünemann, "els delictes econòmics comesos a partir d'una empresa", des d'un concepte de delicte econòmic que defineix com "totes les accions punibles que es cometen en el marc de la participació en la vida econòmica o en estreta connexió amb ella". Accions que concentren, essencialment, les societats mercantils i singularment les societats anònimes. Ja no es poden desconèixer, sobretot des del 2008, els gravíssims efectes de la delinqüència econòmica sobre el funcionament global del sistema.

Doncs bé, les presons acordades i les seves raons constitueixen un excel·lent exemple de com actua la delinqüència financera, de com, a través de les societats instrumentals, estableix tanques, acollint-se a l'aparent legalitat de les societats mercantils, que pretenen garantir la sevaopacitat davant l'Administració i els perjudicats; aquesta vegada, afortunadament, aquestes tanques han estat aterrades i la veritat de la seva activitat delictiva ha quedat al descobert. Sens dubte, és una gran notícia i esperem que un senyal d'alarma per a l'efectivapersecució penal de les conductes delictives encara impunes.

Ocultació patrimonial i blanqueig de capitals

La lectura de l'acte de presó és clarificadora. Es refereix al fet que un dels implicats va constituir "un complex sistema societari, nacional i internacional, i es val d'una xarxa de col·laboradors itestaferros". Per continuar: "Les operacions reconstruïdes revelen que molts dels béns,drets i fons titulats pelGrupo Marsanshan acabat concentrant-se en un elevat nombre de societats directament o indirectament vinculades (al referit implicat), recorrent per a això a diversos dels mecanismes utilitzats tradicionalment en processos d'ocultació patrimonial iblanqueig de capitals com són l'adquisició,constitució i ús de societats instrumentals, interposició de testaferros i fiduciaris, presumpta simulació de contractes i altres negocis jurídics, operacions d'efectiu o assimilats (xecs bancaris al portador), nombrosos traspassos d'altes quantitats entre comptes dels mateixos titulars, excessiva complexitat i la realització d'operacions sense un sentit econòmic aparent... i l'ús de paradisos fiscals ijurisdiccions de risc". I exemplifica aquesta descripció amb cites de societats actives en l'entramat domiciliades aLiechtenstein, XipreiIrlanda, "confeccionantcontractes simulatsi altres negocis jurídics utilitzats igualment per col·locar actius a l'exterior".

Notícies relacionades

La detenció i presó dels implicats és un gran primer pas, i esperem que el procés es tramiti amb celeritat, compatible amb lacomplexitat de la investigació. Però l'avanç actual no serà plenament satisfactori fins que els implicats no siguin jutjats, justament condemnats i plenament reparats els interessos materials i morals dels10.000 perjudicats. Llavors s'haurà fet justícia.

http://lamentable.org/