UN FUTBOLISTA PLE DE RÈCORDS

'Torpede' Müller

"No era gaire ràpid --no podia ser-ho per les seves característiques físiques-- però ho superava amb el seu sentit del gol i la seva orientació per estar sempre ben col·locat"

5
Es llegeix en minuts
Gerd Müller (esquerra), el 1974.

Gerd Müller (esquerra), el 1974. / AP / ARXIU

Al voltant delrècord deMessi famesos que parlem i discutim sobre Müller, aquell fabulós golejador alemany dels anys setanta de qui, lògicament, per simple raó d'edat són molts, moltíssims, els que només han sentit parlar de les seves gestes, en reportatges retrospectius, en tertúlies entre veterans o repassant la història. ¿Qui va ser --és--'Torpede' Müller?

Gerhard Müller va néixer el 3 de novembre del 1945 --poc després d'acabada lasegona guerra mundial-- a l'estat deBaviera. Concretament a l'antiga ciutat imperial deNördlingen. Allà va començar a jugar al TSV 1861, la temporada 1963-64. Immediatament va saltar a la fama: 46 gols en 31 partits, que el van portar alBayern. Un Bayern, tot s'ha de dir, que en aquells moments jugava a la Lliga Sud, una espècie deSegona Divisió. Ajudat pels 35 gols en 32 partits que va marcar Müller i la presència d'un jove porter,Sepp Maier,i un elegant lliure,Franz Beckenbauer, aquell modest Bayern va aconseguir l'ascens a laBundesliga i allà va començar el camí de la seva gloriosa història.

Conegut en el món del futbol amb el sobrenom de 'Torpede' o 'Bombarder' Müller, el seu primer entrenador,'Tschik' Tchaïkowski (curiós cognom per no agradar-li la música), li va posar un altre sobrenom que podia traduir-se com a 'Petit corpulent', per aquells que li volien bé o simplement 'Gras', per a tots els altres. I és que estava dotat d'una morfologia, diguem... especial. Feia poc més d'1,70 d'altura (entre 1,70 i 1,76 metres, segons diferents fonts) i pesava 73 quilograms. Equilibrat, doncs. Però el seu tors és llarg i les seves cames, curtes. Amplíssimes les seves cuixes. I una resistència als cops fora del normal.

Un 'demarratge' explosiu

Va guanyar una final deRecopa europea, jugant amb un braç fracturat.Golejador pur, per naturalesa, gràcies al seu sentit de l'anticipació al picar la pilota i en el salt, que li feia superar els defensors més atlètics, alts i lluitadors. No era gaire ràpid --no ho podia ser per les seves característiques físiques-- però ho superava amb el seu sentit del gol i la seva orientació per estar sempre ben col·locat. Encara que si bé no podia mantenir un cara a cara en carrera prolongada, sí que estava dotat d'un ferm i explosiu'demarratge'. Un exemple de força, habilitat i eficàcia que li van atorgar la seva justa fama de golejador mític.

Va ser un dels màxims artillers alMundial del 1974, que va guanyar amb el seu equip nacional, Alemanya, derrotant a la final l'Holanda deCruyff i marcant el gol de la victòria (2-1) als 43 minuts de la primera part. Un Mundial en què els tècnics de l'època i la mateixa FIFA van constatar que només tres equips --Alemanya, Holanda i Polònia-- jugaven per guanyar. Tots els altres ho feien per no perdre. Estàvem en plena època de la intimidació, les entrades violentes i les faltes continuades. Però Müller va poder amb tot. Encara que després d'aquell partit, va decidir deixar oficialment la selecció.

El seu palmarès és prodigiós: amb Alemanya, campió del Mundial de 1974 (14 gols acumulats en les fases finals del 1970 i el 1974), i amb el seu equip, el Bayern Munic, campió d'Europa el 1974, el 1975 i el 1976. En la final del 1974, superant 4-0 en partit de desempat l'Atlètic de Madrid amb dos gols de collita pròpia. El 1975, vencent elLeeds United, 2-0, amb un gol seu. I finalment el 1976, 1-0 contra elSt.-Étienne. Va guanyar la CopaIntercontinental--avui el Mundial de clubs-- el 1976, superant elCruzeiro brasiler, obrint amb un gol el 2-0 en el partit d'anada a Munic.

Marques trencades amb el Bayern i la selecció alemanya

LaRecopa d'Europa ja l'havia guanyat el 1967 (1-0 alGlasgow Rangers) i la Bundesliga les temporades 1969, 72, 73 i 74. La Copa d'Alemanya figura en el seu palmarès els anys 1966, 1967, 1969 i 1971. Ha estat el màxim golejador a la Lliga alemanya en set ocasions (1967, 69, 70, 72, 73, 74 i 78). Li van atorgar laBota d'Or europea el 1970 (38 gols) i 1972 (40 gols). Va establir el rècord de gols a la Bundesliga amb 365 en 427 partits. A laCopa d'Alemanya va sumar 80 gols en 64 partits. I 71 en copes europees, supercopes i Copa Intercontinental. I, per completar-ho, s'hi han d'afegir els 68 gols amb la selecció nacional alemanya, en 62 partits, després de la seva primera aparició contraTurquia el 1966.

En els campionats alemanys va marcar a tots els equips, menys a un, elDarmstadt 98, que no és, precisament, un dels grans. És clar que, precisament per això, es va enfrontar poques vegades a aquest modest equip.

Al Mundial del 1970, que alguns recordem com, probablement, el més espectacular de la història, Müller va transformar el gol de la victòria d'Alemanya contra el Marroc. Després va marcar tres gols aBulgària i tres alPerú i va certificar el gol de la victòria durant la pròrroga dels quarts de final contra Anglaterra, acabant per endossar-li dos gols més a Itàlia en semifinals. Malgrat això van guanyar els transalpins per 4-3. Amb 10 gols en sis partits, va acabar com a màxim golejador d'una Copa del Món en què van brillar llegendes comPelé, Jairzinho, Cubillas, Luigi Riva, etc.

Müller va mantenir el rècord de gols a la Copa del Món (14) fins a l'edició que es va celebrar a Alemanya el 2006 en què el va superar Ronaldo (15 gols).

Al Campionat d'Europa del 1972 organitzat aBèlgica, Alemanya es va proclamar campiona i Müller va marcar dos gols al país organitzador, en semifinals i dos més a l'URSS a la final, que els alemanys van guanyar per 3-0.

Últims anys a Florida

Les lesions van poder amb ell --el genoll i discos vertebrals, fonamentalment-- i al sentir que el seu rendiment baixava va acceptar el que moltes altres figures de l'època: jugar als Estats Units. I , entre el 1979 i el 1981 ho va fer durant dues temporades alFort Lauderdale Strikers i, després, en el semidesconegutSmith Brothers Lounge Fort Lauderdale.

A laNorth American Soccer Leagueva marcar 40 gols en 80 partits oficials. Li agradava el clima deFlorida i per això va obrir un restaurant a Fort Lauderdale, principi i fi de la major part dels creuers que naveguen pelCarib.

Müller no va acabar d'adaptar-se a aquell període de la seva vida amb menys activitat futbolística i va caure en l'alcoholisme. El 1992, els seus amics i antics companys del Bayern van decidir ajudar-lo a deixar la beguda i, amb l'impagable lideratge del 'kaiser'Beckenbauer, van convèncer el Bayern perquè li oferís un lloc d'entrenador dels jugadors joves, que li va permetre retrobar-se, en certa manera, amb el Müller futbolista. El 2006 va poder exercir la figura d'ambaixador de Munic a la Copa del Món d'aquell any, a Alemanya.

Notícies relacionades

Avui,Gerd Müllersegueix lligat a l'equip bavarès, però desgraciadament la seva salut ha patit un revés dur, segons sembla amb símptomes evidents de patir Alzheimer.

http://jmducamp.blogspot.com.es/