EL futur DE LA HUMANITAT

Ciutadans del món

"Unim les nostres veus i les nostres mans, perquè, en poc temps, sigui la ciutadania la que prengui, per fi, el relleu del poder absolut dels pocs"

2
Es llegeix en minuts
El director general de l’Organització Mundial de Comerç (OMC), Pascal Lamy i el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.

El director general de l’Organització Mundial de Comerç (OMC), Pascal Lamy i el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. / EFE / SANDRO CAMPARDO

Fins fa poc, vivíemconfinats territorialment i intel·lectualment. La immensa majoria de la gent naixia, vivia i moria en uns quants quilòmetres quadrats. De sobte, les noves tecnologies de la comunicació i de la informació ens van permetre "conèixer el món", comparar. Ens han permès saber la realitat circumdant i la llunyana. Apreciar el que tenim i lesprecarietats alienes.

De sobte, ens adonem que, per fi, podem passar de súbdits a ciutadans.

De sobte, lamà estesa, la solidaritat sense fronteres. Ciutadans sense dependències, amb les ales lliures per volar alt.

De sobte, la insubmissió, perquè la consciència exigeix i urgeix.

Ens adonem que les regnes del món estan en molt poques mans i que els pobles'nostres' no s'emanciparan si no són capaços de traduir-se en els de 'nosaltres'... i que és peremptori rebutjar el comandament dels grups plutocràtics que van imposar el presidentReagan i la primera ministraThatcher, refundant unes Nacions Unides eficaces.

La UE va començar la casa per la teulada

Ens adonem que amb urgència hem de situar els valors ètics, els "principis democràtics" que amb tanta lucidesa estableix la Constitució de la Unesco, on elsglobalitzadors neoliberals van posar els mercats.

Ens adonem que a escala europea hem d'adaptar ràpidament els tractats de manera que compensem el disbarat d'haver començatla casa per la teulada, amb una unió monetària sense una unió econòmica i política prèvia, sense una federació fiscal eficient. I adquirir plenament l'autonomia en matèria deseguretat. En suma, aconseguir una Unió en què tinguin veu els 27 Estats... i no només un.

I a Espanya, acabar lasimfonia inacabadade la Constitució pel que fa a les comunitats autònomes, l'estructuració de les quals es va detenir perquè alguns militars nostàlgics --que de totes maneres van donar el cop d'Estat el 23 de febrer de 1981-- acusaven el presidentAdolfo Suárez que Espanya resultaria "trencada a més de roja"... UnaConstitució pròpia d'un Estat federalamb gran autogovern i sense privilegishistòricsen alguns dels seus components. "Si vols ser universal, estima el teu poble", va escriure Antonio Machado, el mateix que va proclamar l'estultícia dels líders que van canviar els valors ètics pels borsaris: "És de neci confondre valor i preu". Sí, ciutadans plens de la nostra terra, molt compromesos, però ciutadans del món.

Notícies relacionades

"Nosaltres, els pobles...", com comença la Carta de les Nacions Unides. Ciutadans del món, ciutadans organitzats. Ciutadans interactius a través de les xarxes socials, al ciberespai. ¿Com formar una gran xarxa de xarxes? Amb ciutadans involucrats, militants dels canvis radicals que la igual dignitat de tots els éssers humans exigeix. És necessària una implicació efectiva. Unim les nostres veus i les nostres mans, perquè, en poc temps, sigui la ciutadania del món la que prengui, per fi, el relleu del poder absolut dels pocs.

http://federicomayor.blogspot.com.es/