DEBAT AL SENAT

Anasasgasti: El PP es nega a treure Franco del Valle de los Caídos

3
Es llegeix en minuts

Era previsible. Com els va dirJoan Saura en el debat, ladreta alemanya i ladreta espanyola es diferencien en el fet que la primera accepta un Estat federal i en la seva memòria històrica no hi és Hitler. En l'espanyola un Estat federal és trencar Espanya i en la memòria segueix instal·latFranco. Dimecres es va discutir la nostra moció al Senat on demanàvem que traguessin Franco delValle de los Caídos.En la meva intervenció, en eusquera i en castellà, vaig voler ser el més asèptic possible per no ferir la delicada pell delshereus polítics del dictador.No em va servir de res. És més, per treure-li calories a la moció, el senador per Astúries d'IU va dir que no estava d'acord que es consultés amb la família del dictador a l'hora de treure'l del Valle de los Caídos i hi va votar en contra. IAmaiur, perquè vam acceptar l'esmena socialista de crear una comissió perquè en tres mesos dictaminés el que fos, es va abstenir. Un pa com unes hòsties.

De totes maneres el debat va ser molt interessant. Va quedar clara la fotografia de situació de l'Espanya actual en un tema com aquest en què ladreta et demana que t'ocupis de la crisi, elPSOE et demana consensos que no van aconseguir quan van governar i l'Agrupació de Familiars proexhumació dels Republicans del Valle de los Caídos van sortirhorroritzats del debat, ja que el van seguir des de la tribuna.

Com que crec que la història és interessant, publicaré dia a dia totes lesintervencions. Començo amb el nostre plantejament fet en eusquera i en castellà. Va ser així:

El pròxim20 de novembre es compleix el primer aniversari de leseleccions legislatives que van donar origen a l'actual i desena legislatura. Però també es compleixen 37 anys de la mort del general Franco. No utilitzo cap adjectiu per descriure els seus gairebé 40 anys de poder, tret de la seva graduació militar.

El nostre interès no és qualificar un període de la història recent, sinó buscar una sortida discreta, democràtica i necessària a una situació que considerem anòmala.

Per això en la nostra moció hem triat les paraules amb compte perquè ningú s'hi empari per no votar sobre una qüestió que en qualsevol país del món seria normal. I per això passo a llegir la moció. Diu així:

"Abordar el compliment dels acords de la comissió d'experts i, amb el respecte degut i d'acord amb els seus familiars, així com amb la deguda discreció, siguin retirades les restes mortals de Francisco Franco del Valle de los Caídos i siguin reubicades on la seva família estimi oportú.

El meu grup només desitja el que posa en aquest text. I que tot es faci amb discreció, d'acord amb la família i amb la voluntat d'anar posant en pràctica l'acord dels experts. De fet, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría en la pregunta de control al Govern que li vam fer el juliol d'aquest any es mostrava partidària de l'acord. Bés, doncs aquí hi ha les seves bases".

Fins aquí la intervenció. Després ho va fer el representant socialista, que ens va presentar una esmena perquè es creés una comissió que en tres mesos fes el dictamen oportú. La vam admetre dient que sabíem que uncamell és uncavall fet per unacomissió, però per la pau, un ave María. Aquesta esmena no va agradar als senadors d'Amaiur, que ens van dir que s'abstindrien.

Van intervenir el representant d'Iniciativa per Catalunya, el deCiU, el delPSOE iAlejandro Muñoz Alonso en nom delPP. Aquest em va criticar de molt mala manera arran d'intervencions anteriors. Va voler concitar els aplaudiments del seu grup i va fer valer que ell havia estat un demòcrata des de sempre. Lamentable. I es va produir la votació. El PP ens va aixafar amb els seus 152 vots en contra. Els del 'sí' a la moció amb l'esmena socialista vam obtenir 77 vots i hi va haver cinc abstencions.

Notícies relacionades

Com he dit, publicaré tot el debat, que no té desperdici. Ni més ni menys que 37 anys després, l'únic no caigut del Valle de los Caídos segueix dormint tranquil·lament un son que va impedir als altres. Per culpa delPP. I deBasagoiti.

http://ianasagasti.blocs.com/mi_blog/