Editorials

Pel pedregar

1
Es llegeix en minuts

Encara que no cal dir-ho, convé recordar que el Govern -ni aquest ni l'anterior- té la culpa de la crisi. I també és veritat que el marge de maniobra de cada país per separat és molt estret, però només fa falta contemplar com va en altres llocs que tenen situacions similars a la nostra per fer-se un judici de en quina mesura els que administren l'economia ho fan bé o malament. Els mercats no havien respost com s'esperava a les noves retallades aprovades pel Govern, que es van adoptar com un sacrifici per calmar-los, ni al rescat bancari. Per tant, el sentit comú aconsellava anar amb peus de plom.

No obstant, ahir tot Espanya va poder veure en directe com el ministre d'Hisenda no estava al corrent del que era una notícia importantíssima que ja circulava per tot arreu. El País Valencià havia sol·licitat acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), un mecanisme que depèn del seu ministeri, creat com a suport per a autonomies en situació d'asfíxia financera. No n'havia estat informat. València, que suposa gairebé el 10% del PIB espanyol, ha vist sucumbir les seves caixes i el seu banc sota la pressió immobiliària, i ha estat portada internacional en diverses ocasions pel desastre mediambiental de les seves costes. La Generalitat, que ha estat governada pel PP des de fa 17 anys, no pot fer front als seus deutes ni recórrer als mercats per finançar-se i, a més a més, hacremattots els avançaments del Govern central sobre futures liquidacions.

Notícies relacionades

La notícia del rescat interior espanyol va caure com una garrotada en els mercats, molt atents a les finances autonòmiques gràcies, entre altres coses, al fet que des de Madrid se les assenyala com a responsables del dèficit espanyol. Les previsions macroeconòmiques del Govern, que en realitat no són gaire pitjors que fa uns mesos, tampoc van ser ben rebudes. Tampoc va servir de res l'aprovació de les ajudes a la

banca per part de l'Eurogrup, després que Finlàndia també ho recolzés. La nostra economia segueix caient pel pedregar, amb una borsa que ahir va perdre gairebé el 6% i un deute públic tan difícil de col·locar que en el mercat secundari el seu preu es va acostar al 7,3%, en el terreny de la intervenció pura i dura.