Artur Mas: de la CNN al fang d'Eurovegas

3
Es llegeix en minuts

Artur Mas no es caracteritza per les seves sortides de to. Deixa que siguin altres membres del seuGovernels que es fiquin al fang. Però la tensió sobre la decisió final sobre la ubicació d'Eurovegas augmenta al mateix ritme que el nerviosisme d'alguns polítics. En pocs dies Sheldon Adelson decidirà on ubica aquest projecte. I tot apunta que serà Barcelona i no Madrid el destí final.

ICV juntament amb altres col·lectius van anunciar que anirien avui a rebre a l'aeroport de Barcelona els homes d'Adelsonamb pancartes de l'estil "Eurovegas go home" per mostrar la seva disconformitat amb el projecte.Mas dissabte els va suggerir que anessin "amb les pancartes d'Eurovegas a les oficines d'ocupació, on la gent va a buscar un lloc de treball".

Mas va baixar al fang. No sol fer-ho. I va demostrar que no és el terreny en què millor es mou.Se sent més còmode i sòlid en les entrevistes amb mitjans internacionals- com la de dissabte a la CNN-, on es desenvolupa molt millor que els últims presidents espanyols que són incapaços d'articular cap paraula si no és en castellà. Mas dissabte va fer com els davanters que baixen a defensar i fan una falta a l'adversari. Com que no saben fer-ne solen ser faltes molt vistoses i acompanyades sovint d'una sanció.

El Govern català no se sent còmode parlant d'aquest projecte, per això l'ha portat amb el màxim secret.En cap moment han fet una defensa forta i sòlida. Sempre que parlen d'Eurovegas ho fan de perfil i amb la boca petita. I les poques vegades que han intentat donar una raó de pes han enfortit encara més el discurs dels que s'oposen al projecte.

El portaveu del Govern Francesc Homs va dir fa una setmana que no podien deixar passar una oportunitat com aquesta per generar llocs de treball.I Mas es va apuntar al carro amb la seva invitació a portar les pancartes a les oficines de treball. És paradoxal que Mas i Homs que "van recolzar"  la reforma laboral que facilita l'acomiadament i la precarietat i el seu Govern està portant a terme un aprimament considerable d'una administració, que al seu dia van engreixar perquè els interessava, es converteixin en defensors d'Eurovegas per aquesta raó tan inconsistent.

A més, els llocs de treball que generarà aquest complex seran molts menys dels que s'han anunciat -com passa sempre- i encara s'ha de veure qui els ocupa.La precarietat laboral serà considerable, els sous baixos i el valor afegit nul... (Val la pena escoltar aquest discurs de l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor. Un exemple clar de política constructiva).

­­­Quan no s'expliquen les verdaderes raons per les quals es vol una cosa se'n solen donar d'altres que són poc creïbles. Mas sap, perquè s'ho sol aplicar, que si es volen donar lliçons a algú s'ha de fer des de la coherència. Però en aquest cas la incoherència ha estat doble. Primer, perquè no sembla que el Govern es pugui convertir en el defensor de la creació d'ocupació i segon, perquè si pretén que certs partits portin les pancartes a les oficines de treball abans ell hauria d'haver predicat amb l'exemple anant a les universitats, a les escoles i als hospitals públics per conèixer de primera mà com estan afectant les retallades els ciutadans.

Notícies relacionades

P.D. Pot ser que com apunta aquesteditorial de The New York Timesque, a més del projecte, hi hagi en joc alguna cosa més, i d'aquí ve tant silenci.

P.D. Per cert,fer oposició és mullar-se. I de moment només el PSC de Barcelona hi ha mostrat de forma clara la seva disconformitat. El PSC de Catalunya no sap, no contesta. Estar a l'oposició, com quan s'està al Govern, implica posicionar-se. L'absència de posició és una mostra de deixadesa o debilitat, just el que no volen veure, i ara menys que mai, els ciutadans.