Reig i l'ala oest' dels periodistes

1
Es llegeix en minuts

El periodisme està en crisi perquè diaris i televisions estan en crisi des de molt abans de la crisi. Per això el sector espera expectant l'última creació d'Aaron Sorkin, la sèrie televisivaThe network (La redacció), l'estrena de la qual està prevista a la cadena nord-americana per cable HBO el pròxim mes de juny. Fa uns dies eltrailerde la sèrie va irrompre a internet i va desfermar milers de visualitzacions, comentaris i notícies. S'hi pot veure l'actor Jeff Daniels interpretant Will McAvoy, el conductor d'un informatiu de màxima audiència que es caracteritza per la neutralitat dels seus comentaris, que trenca inesperadament durant un debat amb uns estudiants. Allà sorgeix el seu fins llavors reprimit costat crític per liderar un nou informatiu guiat pel bon periodisme i no sotmès a les pressions polítiques i comercials.

El que s'espera de la sèrie de Sorkin és que s'encomani als mitjans de la mateixa manera que va passar ambEl Ala Oeste de la Casa Blanca, que es va acabar convertint en tot un laboratori polític que va portar Barack Obama a la presidència. A través de la sèrie els estrategs del Partit Demòcrata calibraven el pols de l'opinió pública davant iniciatives que s'assajaven primer en la ficció. Fins i tot l'acceptació d'un candidat no blanc com Obama es va provar amb l'actor Jimmy Smits interpretant l'aspirant llatí Matt Santos, que com el seuàlter egoen la realitat s'imposa primer en la nominació demòcrata i més tard batent el contrincant republicà.

Notícies relacionades

El Ala Oesteva aconseguir no només contagiar els partits, sinó que mostrant el costat humà dels seus protagonistes va aconseguir també que els nord-americans s'acostessin de nou a la política, sumida en l'escepticisme general. I aquesta és ara la gran esperança per al periodisme, que Sorkin, a través dels seus personatges aThe network, reafirmi els valors de la professió comLou Grantva fer a finals dels 70 i principis dels 80. Per obrir boca, una frase lapidària de McAvoy, en què afirma ser republicà i que sembla liberal només perquè creu que "els huracans els provoquen les altes pressions baromètriques i no els matrimonis gais".

Doncs després del recent discurs homòfon del bisbe d'Alcalá de Henares, Juan Antonio Reig, un ja espera amb ansietat l'efecte ala oestde la nova sèrie de Sorkin.