Perles del paper

Camí de la recessió

Alguns mitjans ja apunten quins impostos pujaran per quadrar el dèficit

1
Es llegeix en minuts
Camí de la recessió_MEDIA_1

Camí de la recessió_MEDIA_1

La primera intervenció pública del nou ministre d'Economia anunciant evolució negativa del PIB va tenir el seu reflex ahir en els editorials de la premsa espanyola.

El Paísno es mostrava gaire sorprès que l'economia torni a retreure's.«Si severes estan sent les conseqüències del canvi en la política pressupostària definida el maig de l'any passat, no menys depressius són els efectes de l'intens racionament del crèdit».

L'editorial d'Expansiónanimava el Govern -«no hi ha temps per perdre»- perquè comenci a prendre mesures, ja que en la seva opinió la retallada no serà de 16.500 milions com va anunciarMariano Rajoy,sinó que s'acostarà als 20.000 milions pel fet que aquest any el dèficit quedarà per sobre del 6% del PIB. És la mateixa tesi d'El Mundo,que després de sacsejarElena Salgadopels seus«desencerts»,assegurava que si el dèficit d'aquest any queda per sobre del 7%, la retallada que començarà a aprovar el Govern a partir del divendres«anirà acompanyada de pujades d'impostos, copagament a la Sanitat i altres mesures d'ajust que no seran precisament populars».

Notícies relacionades

Cinco Díasxifra les necessitats de reducció del dèficit en uns 25.000 milions al llarg del 2012. Per això«sembla inevitable»l'augment d'alguns dels impostos amb més capacitat recaptatòria: el de la renda o l'IVA.

El problema d'apujar l'impost sobre el valor afegit, diuCinco Días,és que aquesta mesura«pot ser la més adequada per reduir la capacitat de demanda i no danyar les exportacions, però té l'inconvenient de danyar els preus, a més de generar bosses addicionals de frau». Per això el diari econòmic del Grupo Prisa s'inclina pel de la renda.«Sembla que ha arribat el moment de pensar en un augment de l'IRPF en tots els trams, ja que genera recursos certs i distribueix la càrrega de manera proporcional i progressiva».