MIRADOR

La nova/vella Esquerra

2
Es llegeix en minuts

Als anys 90, sota la direcció d'Àngel Colom,Esquerra Republicana va abraçar l'independentisme i va fer de la independència la solució a tots els mals de la societat catalana. La independència i només la independència ens ajudaria a créixer i millorar. Que hi havia sequera, en una Catalunya independent tindríem els pantans plens a vessar; que els incendis arrasaven els nostres boscos, en una Catalunya lliure tindríem el millor sistema de prevenció del món. El mantra de la independència servia per a tot. ERC va millorar els seus resultats electorals, però es va trobar en un carreró sense sortida: necessitava respostes a curt i mitjà termini per afrontar els problemes i exercir les seves responsabilitats.

Això ho van entendre béJoan PuigcercósiJosep-Lluís Carod-Rovira(iJoan RidaoiJosep Huguet,entre d'altres), que van desbancarColomi la seva camarilla i van iniciar una nova etapa, en què van accentuar el caràcter d'esquerra del partit i d'alternativa al catalanisme conservador de CiU. I van arribar a amenaçar la seva hegemonia. Sense abandonar els seus objectius separatistes, van voler donar una oportunitat a l'Espanya federal. D'aquí va venir la seva participació en els governs tripartits d'esquerra i el suport al primerZapateroa les Corts. Les contradiccions entre els partits, els errors i la falta de lideratge del conjunt van portar a la derrota del tripartit el 2010.

Tot i els seus daltabaixos electorals, ERC havia triomfat al fer créixer el sentiment independentista entre els catalans, però va veure amb sorpresa que qui capitalitzava aquesta radicalització nacionalista era la nova CiU d'Artur Mas.

Esquerra estrena ara nova direcció i rellevaRidao¿un dels millors parlamentaris a les Corts¿ com a líder al Congrés. Per fortuna, aquesta vegada els relleus s'han portat a terme sense vessar sang: tantPuigcercóscomRidao,els últims supervivents de l'anterior etapa, seguiran en el partit. Però les seves polítiques seran escombrades.

Tot sembla indicar queOriol Junqueras(nou president) iAlfred Bosch(nou cap de llista electoral per al 20-N) significaran un retorn a l'essencialisme independentista i a la supeditació d'ERC a CiU. Les ofertes deJunquerasper col·laborar amb el Govern d'Artur Masja estan damunt la taula i la reconciliació amb els que es van escindir per considerar que els tripartits eren una traïció a Catalunya està en marxa.

Notícies relacionades

El derrotatRidao s'expressava així les vigílies de les primàries: «ERC és l'esquerra nacional, que s'ha de convertir en alternativa al que representa CiU, i no en la seva crossa. Això es fa amb un independentisme de cara social». Podria servir com a epitafi a la tomba d'una etapa ja enterrada.