El torn

Alemanya reacciona; ¿i nosaltres?

1
Es llegeix en minuts

La imatge prèvia a l'apocalipsi era d'una bellesa captivadora i salvatge, quasi diríem que immoral. La captada des de l'helicòpter mostrava una successió d'onades que avançaven en formació cap a la costa, alineades l'una darrere l'altra, separades per centenars de metres i llançant esquitxos d'escuma sobre un mar blau i encalmat. De sobte, la perfecció de l'ordre natural es transmuta en pel·lícula de terror. La massa d'aigua toca terra i, amb una força lenta però imparable, s'emporta tot el que troba, convertint el paisatge treballat durant segles per un poble tenaç en el rostre de la devastació.

Al Japó, 50 herois es juguen la pell a l'interior de la central nuclear de Fukushima intentant evitar el desastre, l'economia està semiparalitzada i els equips de rescat localitzen cada dia centenars de cossos entre les runes. La cara del primer ministre,Naoto Kan,que ahir reproduïen els diaris era la imatge de la derrota. Segur que no s'hauria imaginat mai que a ell i al seu previsor país li pogués caure a sobre el cúmul de desgràcies que han hagut d'afrontar aquests dies.

A Europa, la diligència amb què ha actuat la cancelleraAngela Merkel ha descol·locat la majoria de governants. El Govern d'Alemanya

Notícies relacionades

-recordem-ho, de centredreta- tanca de manera temporal set centrals nuclears i rectifica una decisió que ell mateix havia pres fa menys de mig any: l'ampliació de la vida útil de les centrals. Ho faci o no per electoralisme -hi ha eleccions d'aquí a pocs mesos-, el cert és que la decisió reflecteix la preocupació dels ciutadans pel potencial terrorífic que, en situacions excepcionals però que de tant en tant succeeixen, té una font d'energia que tots els països desenvolupats tenim incorporada a les nostres vides.

I, mentrestant, a Espanya el Congrés debatrà sobre la seguretat a les centrals, però els partits miren d'evitar que es parli del futur d'aquesta energia. ¿Prendre una decisió? Això només ho fan els japonesos d'Europa.