El torn

Els rebomboris del pa

1
Es llegeix en minuts

Des del punt de vista històric, aquest títol ens recorda uns esdeveniments de caràcter revolucionari que es produïren, a finals del segle

XVIII, a Barcelona i també en altres localitats, com Vic i Mataró. El 1789, el mateix any en què es va iniciar la Revolució Francesa, Barcelona va viure una revolta popular molt important, causada per una crisi de subsistència i per l'encariment del preu del blat. Els revoltats van aconseguir els seus objectius i les autoritats van haver de claudicar i abaixar el preu del pa.

Actualment les revoltes per l'augment del preu dels aliments s'han començat a donar en països com Moçambic, Algèria i Tunísia, i la FAO, l'organització de l'ONU per a l'alimentació i l'agricultura, amb seu a Roma, ha llançat la veu d'alarma davant l'encariment dels aliments més bàsics, perquè en cas que es prolongués produiria una gran crisi alimentaria que estendria la fam fins a molts racons del món.

Notícies relacionades

És veritat que hi ha tota una sèrie de raons objectives que estan produint aquesta greu situació, com són els contratemps climatològics, la forta demanda de cereals per alimentar els animals de consum, les transformacions d'una bona part de terrenys productius per dedicar-los a produir combustible ecològic, etcètera. Però també hi són les polítiques, com és el cas de la prohibició de l'exportació d'arròs per part de l'Índia i, principalment, les raons especulatives per fer negoci i enriquir-se.

Els països que es consideren benestants també han començat a sentir aquest augment de preus en les seves economies que dificulten en gran manera la recuperació de la crisi econòmica. Els polítics d'aquests estats de cap manera poden permetre aquesta especulació. En cas contrari, els rebomboris són a les portes i recordant la dita popular, «quan vegis rasurar la barba del veí, posa la teva...».