Les amenaces a la cohesió social

La malaltia populista

La societat civil s'ha de manifestar contra la temptació que afecta la dreta tradicional

4
Es llegeix en minuts
La malaltia populista_MEDIA_1

La malaltia populista_MEDIA_1 / nualart

Tot i les seves matisacions posteriors, les polèmiques declaracions de la cancellera alemanya,Angela Merkel,anunciant el final del multiculturalisme plantegen preguntes al voltant dels models d'integració a Europa, i fins i tot algunes de més profundes sobre la relació que manté la nostra societat amb la immigració.

En primer lloc, és important aclarir que aquestes declaracions s'estan donant en el context europeu i no, per exemple, als Estats Units. Això és degut a la manera com s'han fonamentat els estats europeus, forjats històricament sobre la base de la tradició nacional, i a partir del triangle d'una nació, un Estat, una llengua (i una religió). Atès que el context de creixent diversitat, la identitat nacional, que en el seu moment va ajudar els estats europeus a aconseguir la cohesió necessària, comença ara a actuar en contra seva.

En segon lloc, hem de considerar el nostre sistema polític. La democràcia representativa comporta la competència oberta entre partits, i una lògica de pensar a curt termini (les eleccions). Un escenari de mercantilització de la política que troba en el tema de la immigració un magnífic recurs per desenvolupar-se sense frens. Els partits poden monitoritzar fàcilment els sentiments ciutadans recorrent a l'ambigüitat i a la manipulació de les dades. Als partits els convé, i molt, que hi hagi un sentiment de rebuig molt focalitzat en la religió i l'islam. ¿No hi ha fre a la corrupció emocional? El sorgiment de partits antiimmigració, amb cert èxit en alguns països europeus (han arribat a tenir un poder clau en la formació de governs), provoca al seu torn un canvi en el discurs dels partits tradicionals, els quals fins ara havien tingut una actitud de prudència respecte a la immigració.

Finalment, i com a tercera reflexió, i potser com a síntesi de tot el que s'ha dit anteriorment, les declaracions deMerkel,i malgrat les seves matisacions de voler incorporar turcs a l'Administració alemanya, mostren com el discurs es converteix en una política. Els partits ja no es plantegen tant què fem, sinó que el que els preocupa és construir arguments electorals sobre què diem. El que importa és el discurs en si mateix per captar vots, iMerkelforma part d'aquesta política del discurs. A més a més, s'equivoca. De fet, no només Alemanya no ha estat mai multicultural, sinó que, malgrat tenir immigrants des de fa dècades, no hi ha hagut una política lingüística que els doni oportunitats i els faci partícips de la societat alemanya.

Aquesta despreocupació alemanya constitueix de fet el principal esforç de la política catalana. Catalunya està elaborant una política lingüística per a la integració des del mateix moment en què s'ha diagnosticat, i amb encert, que els immigrants són aquí no només per treballar, sinó per realitzar els seus projectes de vida personals i familiars, per quedar-s'hi. Alemanya hauria d'entonar el mea culpa. Ella ha provocat la situació que ara diu que s'ha d'acabar. Aquest recurs populista és molt fàcil d'utilitzar en política, i molt efectiu, però afecta directament la cohesió social, provoca fractures entre la població i legitima la xenofòbia.

En canvi, a Espanya, en general, i a Catalunya, en particular, la diferència ve de la manera com s'està gestant un enfocament propi, orientat sobre la base de donar resposta immediata als casos concrets. L'enfocament és pragmàtic i està contribuint, s'ha de confiar en això, a la construcció d'un sistema de defensa enfront del discurs més antiimmigrant. En el que sí que hauria d'anar en compte Espanya és en l'opció PP, que recorre al populisme i perd, novament, el sentit de la responsabilitat política. La distribució de tríptics xenòfobs és una tècnica feixista, ensenyem als nostres alumnes. El PP comença a ser un problema per a la cohesió. La seva desesperació pel vot li està fent perdre un horitzó social. Guanyar vots sobre la base de retroalimentar fractures socials també és una tècnica poc democràtica. Exagerant problemes concrets, alimentant amb desenfrenament idees falses, el PP, no pas els immigrants, hauria de ser la nostra màxima preo-

cupació.

Notícies relacionades

El resultat final, cal confiar-hi, dependrà en part de la resposta de la societat civil (xarxa associativa ciutadana, grups d'empresaris, sindicats, plataformes socials, equips de futbol, Església catòlica i altres confessions religioses, etcètera). Tots haurien de fer una crida a la recapacitació. Si ni la Unió Europea enfront del tractament discriminatori i de neteja ètnica deSarkozyni els partits polítics tradicionals de valors més humanistes tenen força per frenar aquesta tendència al populisme, la societat civil en conjunt hauria de manifestar-se contra aquesta malaltia populista, que ara també sembla que afecta, com un virus, els partits tradicionals de dreta, europeus, alemanys i espanyols.

Professor de Ciència Política de la UPF.