El torn

En la mort de Raimon Panikkar

1
Es llegeix en minuts

Demà farà una setmana que va morirRaimon Panikkar als 91 anys, a la seva residència de Tavertet. La seva peripècia vital va ser, doncs, llarga i també complexa, molt plena: capellà catòlic des del 1946, després de passar un temps a l'Opus Dei,Panikkarva desplegar un pensament independent i crític. La seva profundament assumida experiència vital (més de 30 anys en contacte amb l'Índia, més de 15 com a professor als Estats Units) el va convertir en un dels símbols més destacats de la inquietud espiritual dels nostres temps.

Contrari a qualsevol dogma, a qualsevol visió simplista de la realitat,RaimonPanikkarva defensar la unitat de l'experiència personal, que s'havia d'enriquir constantment en el diàleg amb altres experiències i formes de vida.Panikkarera espiritual quan parlava de la matèria i del món. I no deixava de parlar d'això quan es referia a déu, a un déu que en cap cas no quedava lligat exclusivament a una religió, a una època, a una tradició. Perquè també les religions han d'entrar en el

camí del diàleg. SegonsPanikkar,no han d'imposar mai la veritat, sempre incompleta, de les seves doctrines, sinó que s'han d'exposar perquè, entre totes, puguin afavorir que els humans comparteixin experiències i creixin en

saviesa.

Notícies relacionades

Han estat, i continuen essent, milers les persones que, a molts llocs del món, han escoltat la paraula radiant, original, dePanikkari que n'han llegit els seus escrits. Fa temps que ja s'ha iniciat l'edició de la seva obra completa, en italià i en català. Se n'estan preparant també les edicions anglesa i francesa. Ell mateix era un poliglot amb una enorme cultura filosòfica i teològica.

Panikkarha rebut molts reconeixements. Un dels darrers, el doctorat honoris causa de la Universitat de Girona. Amb la mort dePanikkarsom una mica més pobres; amb la seva vida, molt més rics.