El debat sobre l'aplicació de la biotecnologia a l'agricultura

Transgènics i opinió pública

4
Es llegeix en minuts
Transgènics i opinió pública_MEDIA_1

Transgènics i opinió pública_MEDIA_1 / MIQUEL ZUERAS

L’alarma social que han causat en les últimes dècades diversos esdeveniments relacionats amb la seguretat alimentària –com les vaques boges o la presència de dioxines i pesticides– ha pogut contribuir al fet que s’estableixi de manera permanent una sensació d’inquietud i d’inseguretat en la percepció del consumidor europeu. A més a més, estem assistint a un notable augment de notícies als mitjans de comunicació que, de manera poc rigorosa, volen traslladar a l’opinió pública una sensació de perill per a la salut dels consumidors i el medi ambient com a conseqüència del cultiu de varietats transgèniques i del consum dels seus productes. Com a especialistes en producció vegetal i servidors públics ens sentim obligats a fer 10 precisions, cadascuna de les quals podria donar lloc a molts articles:

1. Necessitat de rigor en les argumentacions.Les afirmacions que es facin sobre els efectes en la salut humana i en el medi ambient s’han de basar en resultats científicament contrastats i d’acord amb la metodologia científica, que és universal. Encara que és legítim que els governs puguin prendre decisions basades en criteris estrictament polítics, és significatiu que la ministra d’Investigació i Ciència alemanya,Annette Schavan,lamenti que el titular d’Agricultura hagi prohibit les varietats transgèniques de blat de moro.

2. Impactes sobre el medi ambient.La immensa majoria de resultats publicats en revistes científiques

–particularment els que es deriven d’estudis finançats pels ministeris espanyols d’Educació, Ciència i Innovació, Medi Ambient i Agricultura– conclouen que no hi ha efectes sobre la biodiversitat en les varietats transgèniques autoritzades avui al nostre país. També s’ha de destacar la impossibilitat d’aquestes varietats de contaminar les espècies vegetals silvestres.

3. Efectes en la salut humana.Malgrat el bon nombre d’estudis portats a terme, no s’han demostrat efectes negatius sobre la salut humana ni dels animals domèstics després d’un consum generalitzat de productes elaborats a partir de transgènics als Estats Units i altres països, incloent-hi el nostre, durant més d’una dècada.

4. ¿És possible la coexistència de varietats transgèniques i convencionals?Hi ha bastants estudis científics a tot Europa i particularment a Catalunya sobre les distàncies de seguretat que s’haurien de guardar entre camps per permetre la seva coexistència.

5. Legislació a Europa i Espanya. Com a resposta a la inquietud i les reticències mostrades per alguns ciutadans, Europa ha desenvolupat una estricta legislació que avala la seguretat dels aliments que poguessin contenir productes obtinguts amb varietats transgèniques. En aquest sentit, convé destacar la tasca portada a terme per l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

6. ¿Quina opinió en té l’Agència Europea de Seguretat Alimentària? Els documents de l’EFSA –disponibles al seu web– deixen clar que la màxima autoritat europea en seguretat alimentària avala el cultiu i consum de les varietats autoritzades. Les societats científiques més prestigioses –des de l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units i la Royal Society of London fins a l’Acadèmia Pontifícia Vaticana– han reconegut l’interès d’aquesta tecnologia en les seves obtencions autoritzades. També són significatives en aquest punt les postures favorables adoptades per la FAO i una multitud de premis Nobel.

7. Agricultura, biotecnologia i sostenibilitat.No entenem com es pot defensar que l’agricultura, motor des del seu origen del desenvolupament de les societats, quedi ara exclosa de les innovacions que la biotecnologia està aportant en altres camps, com la medicina humana, amb beneficis evidents que han estat ben acceptats per la societat. El repte de l’agricultura moderna és guanyar sostenibilitat i les plantes transgèniques poden ajudar a aquesta finalitat.

8. Beneficis del blat de moro Bt.És l’únic que ha estat autoritzat per al cultiu comercial a Europa. Després de més de 10 anys de cultiu a Espanya ha representat per a bona part dels productors un augment del rendiment i del benefici, i una reducció dels tractaments insecticides, tal com ha demostrat un estudi portat a terme per personal expert de la Comissió Europea.

9. Varietats transgèniques i globalització.Sovint s’atribueix a les varietats transgèniques els aspectes negatius de la globalització. No obstant, i en la línia del que propugna el premi Nobel d’economiaJoseph Stiglitz,hauríem d’assegurar-nos que els drets de la propietat intel·lectual –patents– no impedeixin que les millors varietats i les més adaptades a països en desenvolupament siguin accessibles a tots els productors d’aquestes zones, com s’està demanant per a molts medicaments destinats a mitigar les seves malalties endèmiques.

10. Transgènics i consumidors.

Les pròximes obtencions de plan-

Notícies relacionades

tes transgèniques que ja s’anuncien –vacunes, medicaments i aliments per a grups amb necessitats específiques– probablement tindran beneficis directes per a la societat en general i potser això farà que la percepció d’aquests cultius sigui més positiva. Llavors podrem analitzar amb més coneixement els beneficis i els riscos de les plantes transgèniques cas per cas, sense criminalitzar tota la biotecnologia aplicada a l’agricultura. Un ganivet es pot fer servir per tallar la carn, però també per matar a algú. No obstant, ningú advoca que se’n prohibeixi l’ús.

*També firmen aquest article Ramón Albajes i Ignacio Romagosa, catedràtics de la Universitat de Lleida igual que Jaume Lloveras.