L'entrevista amb Ángel Raya, Investigador

Ángel Raya: "Les cèl·lules mare seran una revolució"

Estudia al Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) com de la cèl.lula mare pluripotent en sorgeixen de manera espontània cor, cervell, ulls... Un ésser humà.

3
Es llegeix en minuts
Ángel Raya

Ángel Raya / SANTIAGO BARTOLOMÉ

--¿Subscriu les expectatives curatives atribuïdes a les cèl.lules mare?

--Ara sí, en especial per a malalties causades per la mort o la fallada de cèl.lules concretes que, aviat, podran ser substituïdes per altres que es reproduiranin vitro. Parlo del Parkinson, el miocardi afectat per un infart, la diabetis o la lesió de la medul.la espinal que causa tetraplegia, per exemple. El primer assaig amb cèl.lules mare embrionàries aprovat als EUA es començarà a Califòrnia amb un tetraplègic.

--¿Perquè diu que ara

--Fins fa un any i mig, totes les cèl.lules mare pluripotents en què es comprovava la capacitat de generar qualsevol teixit humà procedien d'un embrió. A finals del 2007, es va veure que aquesta pluripotència pot ser induïda en moltes cèl.lules del cos, en un tros de pell, per exemple. Amb els queratinòcits d'un cabell s'aconsegueixen línies cel.lulars pluripotents. Això obre un camí tan revolucionari com ho van ser els antibiòtics o les vacunes.

--¿Són millor que les embrionàries?

--No, però augmenten les opcions d'obtenció i eviten els problemes ètics que creen els embrions en alguns països. Al CMRB hem apostat pels dos tipus de cèl.lules pluripotents i investiguem amb totes dues. Les embrionàries les obtenim de les clíniques de reproducció, després de la donació dels progenitors.

--¿Què falta perquè sigui possible aplicar-les en tractaments?

--Resoldre dos o tres problemes, molt preocupants que plantegen aquestes cèl.lules. Contràriament, no les podrem utilitzar. El nostre objectiu prioritari, i el d'investigadors de tot el món, és acabar amb aquests problemes abans de tres anys.

--¿Quins són?

--Controlar els passos que les transformen de pluripotents --amb potencial per ser tots els teixits-- en un teixit diferenciat concret, i eliminar amb seguretat el risc que al reproduir-se causin tumors. Al CMRB pretenem obtenir cardiomiòcits, cèl.lules musculars del cor que suplirien les destruïdes en un infart. I també investiguem amb condròcits, les cèl.lules del cartílag, que resoldrien problemes osteoarticulars. L'artrosi.

--¿Què és una cèl.lula mare?

--Una cèl.lula que és capaç de reproduir-se en altres d'idèntiques a ella de manera indefinida, però que, si és necessari i un òrgan ho necessita, es diferencia en un teixit concret. Les cèl.lules mare estan en tots els teixits del cos i el van regenerant.

--Són les cèl.lules mare adultes.

--Sí. Aquestes cèl.lules sempre estan prenent una decisió: o dono còpies de mi mateixa, o renovo el teixit del qual formo part. Per exemple, si et fas una cremada, la majoria de cèl.lules mare de la pell començaran a diferenciar-se en teixit epitelial i només unes quantes s'emmagatzemaran com a cèl.lules mare, perquè sempre n'ha de quedar una reserva. Si et quedes sense cèl.lules mare de la pell, t'has quedat sense pell per sempre, i el mateix passa amb la medul.la òssia o amb els cabells del cap d'un calb.

--Aquestes no són pluripotents.

--Se'ls pot induir aquesta capacitat de convertir-se en qualsevol teixit, però, en principi, si no els provoquem la pluripotència, només es poden diferenciar en quatre o cinc teixits diferents. Les pluripotents embrionàries, en canvi, són capaces de formar tots els teixits del cos, o bé copiar-se indefinidament a si mateixes: això és una línia cel.lular.

--Les adultes ja s'estan utilitzant.

--Sí. Les cèl.lules mare de la medul.la òssia es van començar a utilitzar als anys 60, en persones irradiades per l'energia atòmica que es quedaven sense medul.la òssia, ni leucòcits, ni immunitat. Van iniciar els trasplantaments de medul.la òssia: una sola cèl.lula de medul.la sana els torna a produir la sang: glòbuls vermells, blancs, plaquetes... Però no s'ha aconseguit que aquestes cèl.lules mare de la sang formin un múscul, una neurona o teixit sòlid. Ara s'assaja amb cèl.lules mare d'os i pell.

--¿El permís per investigar amb embrions donat pel president Obama als EUA ho canviarà tot?

--Així ho esperem. Els EUA són una potència enorme de recerca, tenen molts diners i sempre han liderat els estudis en biomedicina, excepte durant tota la legislatura de Bush, en què van tallar el finançament i van impedir utilitzar els laboratoris. Molts grups de recerca que ho van deixar, ara hi tornen.

--Vostè es va iniciar a Califòrnia i va inaugurar el CMRB. ¿Satisfet?

--Espanya té detalls molt bons per investigar. Pocs països, com aquest, interconnecten els hospitals públics amb els centres d'investigació. Això ens dóna accés a milers de pacients, amb la seva història clínica, als quals proposem participar-hi.

Notícies relacionades

--¿El CMRB té suport suficient?

--La part pública del nostre finançament es compleix. Els patronatges privats que esperàvem aconseguir interessant a empreses farmacèutiques o biotecnològiques aporten el 50% del previst. Ens estem estrenyent el cinturó.