Set x set
De 'Bounty' a 'Bounty'
Hi ha temes que, per la seva força, tornen una vegada i una altra a la literatura. Tenim un exemple en el que va passar a bord de la fragata Bounty a finals del segle XVIII. Repassem la història: la Bounty, amb el capità William Bligh al comandament, va salpar d'Anglaterra el desembre del 1787 amb des- tí a Tahití. La seva missió consistia a carregar fruits de l'arbre del pa a la Polinèsia i portar-los a les colònies del Carib. Després de 10 mesos d'àrdua navegació, la Bounty va arribar a Tahití i els seus tripulants es van passar cinc mesos al paradís. Al salpar, no obstant, van sorgir els problemes, ja que part de la tripulació es va amotinar i l'abril del 1789 va abandonar el capità Bligh i els seus partidaris a dalt d'un bot en una petita illa. Després de 41 dies de navegació van aconseguir arribar a Timor i, des d'allà, tornar a Anglaterra.
El primer a explicar l'aventura va ser el capità Bligh en persona, en l'informe que va escriure contra els amotinats. El 1879, Jules Verne, aquell gran viatger passiu, va novel- lar els fets a Les révoltés de la Bounty, i el 1932, Charles Nordhoff i James Norbert Hall van publicar El motín de la Bounty, una novel.la d'èxit que el 1935 es va portar a la pantalla amb Charles Laughton; el 1962, amb Marlon Brando, i el 1984, amb Mel Gibson. De Bounty a Bounty i tiro perquè em toca.
John Boyne, l'autor d'El noi del pijama de ratlles, torna a la fragata amb Motí al Bounty (Empúries), ara des de la visió d'un adolescent. El tema segueix tenint la força de sempre, amb una novetat: el capità Bligh ja no és tan dolent com abans. I és que, gràcies a la literatura, també els personatges històrics gaudeixen de segones oportunitats.