On Catalunya

Ruta en banyador

Les millors platges de Catalunya

Oasi de postal a un pas del tren: cales cristal·lines, dunes instagramejables i racons mariners. Aquestes són les nostres platges favorites

Les millors platges de Catalunya
7
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

És estiu i només vols sortir a trobar el mar. Lluny de la ciutat, el món es redueix a un mosaic gloriós de tovalloles, pareos i para-sols: cabells molls, pell torrada, sorra entre els dits, més un horitzó assolellat i la remor de les onades elevant-ho tot. Aquestes són les nostres platges favorites de Catalunya. 

1. Cala Bona  (Tossa de Mar)

Pirates del Carib

Fins i tot el capità Jack Sparrow prendria uns quants roms contemplant aquest espectacle d’aigües turqueses i constel·lacions de roca. Per arribar a la cala Bona, un oasi caribeny situat a 2 quilòmetres de Tossa de Mar, cal aparcar a la carretera de Blanes a Sant Feliu i caminar entre pins fins a arribar a aquesta piscina natural. És això, o nedant. Aquest idíl·lic entrant de mar està protegit per la llei de costes. També s’ha preservat el Xiringuito Cala Bona, local fundat el 1957, quan no hi havia turisme i es donava menjar als pescadors. Si tens la sort de colonitzar la cala Bona per un dia, no dubtis a treure els prismàtics i divisar la llunyania. Potser hi albires alguna bandera pirata. 


2. Punta del Fangar (Delta de l’Ebre)

Univers de dunes 

Als confins del Delta de l’Ebre, el món s’evapora al desert inundat de la Punta del Falgar. Perdre’s a peu per aquesta península de dunes mòbils a la recerca del mar és una experiència paranormal. En aquesta espècie de territori erm presidit per un far magnànim les ombres es pronuncien amb les hores del dia, i els miratges sobrevolen la nostra mirada del litoral. Protegeix-te del vent i els mosquits, cerca refugi del sol, acaricia l’aigua i abraça la natura a través dels aiguamolls protegits i els ecosistemes de dunes, mentre els núvols s’esfilagarsen amb parsimònia. 


3. Platja de les Barques (Calella de Palafrugell) 

Cançons del mar

A la clàssica platja marinera de Calella de Palafrugell encara reverberen ecos de les cançons dels antics pescadors. En aquest poble prodigiosament bonic, present en uns quants relats de Josep Pla, pots esvanir-te de pura síndrome de Stendhal només amb passejar de la mà sota els arcs del passeig davant la platja de les Barques. Pots degustar uns musclos en una de les terrasses que donen a la platja, o directament conèixer de prop aquests mol·luscos bivalves passant les mans per les roques del mar. Descendir entre les barques per rendir-te a les onades per aquest breu camí de sorra granada, i capbussar-se a l’aigua per aflorar de nou a la superfície amb aquest marc de postal és tota una epifania estètica. I a la nit, havaneres.  


4. Platja d’Ocata (el Masnou)  

Sorra infinita

A prop de Barcelona, el Mediterrani ens regala la seva immensitat des de sorrals diàfans com el de la platja d’Ocata (el Masnou). Accedir a aquests més de dos quilòmetres i mig de sorra fina ubicats a la dreta del port esportiu del Masnou és tan fàcil com un breu viatge amb tren. L’estació d’Ocata et deixa a pocs passos de la platja. Fins i tot en els dies de màxima ocupació, la generositat del Maresme dona per plantar còmodament la tovallola, i a partir d’aquí fer un capbussó a la carrera, jugar mil hores a pales, o perdre’s en pensaments contemplant les onades inflar-se a l’arribar a la costa. El dia es remata en aquesta infinita línia de xiringuitos per disfrutar, per assaborir la vida quan el sol es torna taronja.  


5. Platja de l’Illot (l’Ametlla de Mar)

Aventura entre roques

Si ets amant de les excursions, acostar-se a peu a aquesta petita cala d’aigües cristal·lines assegura un sender carregat de vistes i emocions. S’hi pot arribar seguint el camí entre pins que descriu el GR 92, bé des de l’Ampolla, al sud, o des de l’Ametlla de Mar, al nord. Fa falta bon calçat, i també portar aigua i provisions, perquè a l’arribar no hi trobaràs bars ni serveis. Però res supera el moment de descobrir aquest illot emergint de l’aigua i separant dues petites platges de pedra. Una península hipnòtica emmarcada en un somni de color turquesa, allà a les costes del sud.


6. Platja del Castell (Palamós)

Al final de l’escapada

Accedir a aquest petit paradís del Baix Empordà és com redescobrir la costa. A la platja del Castell gaudiràs tot i que sigui tardor, et banyaràs sense banyador, volarà la teva imaginació i besaràs com mai a la vida. Un espai verge i autèntic, tot i que s’hagi preparat amb zones de bar i esports com el caiac, més passarel·les d’accés a l’aigua i un gran pàrquing per a cotxes. Lluny queda el nucli de Palamós, però a pocs passos hi ha l’encisador poblat ibèric del Castell, i una reguera de pins, camins de ronda i passejos gronxats per aquestes onades que desborden l’ànima.  


7. Platja de les Escaletes (Sant Pol de Mar)

Terrasses al mar

Baixant per les discretes escales del passeig de Sant Pol de Mar t’espera un bany íntim i peculiar. La petita llengua de sorra que representa la platja de les Escaletes és del tot encantadora. Tot just 225 metres de longitud i 10 d’ample entre la façana del passeig i l’espuma del mar llepant-te els peus. Et sents a resguard, tot i que qualsevol pugui treure el cap per la barana i ‘stalkejar-te’ per sobre del cap. El món es torna daurat mentre et cobreixes de crema, acomodes el cap a la tovallola i obres el llibre per la pàgina on et vas quedar. Després, un bany tranquil i totes les possibilitats obertes d’un estiu al teu aire.   


8. El Portitxol (Sant Martí d’Empúries)

Ponts eterns

Els mites de l’antiguitat es reuneixen amb les ‘celebrities’ dels nostres dies en l’entorn de la platja del Portitxol. És fàcil trobar-se amb famosets estil Macaco a la privilegiada terrassa de l’Hostal Empúries, disfrutant amb l’estampa d’aquest paratge mil·lenari, ubicat al costat de les ruïnes grecoromanes d’Empúries. La cultura grega, la romana, i la del ‘selfie’ es troben sense remei davant l’al·lucinant arc de roca que trobem per les escales que donen al mirador de la badia de Roses. És l’espot favorit de les ‘influencers’ de la zona. La platgeta davant l’hotel amb prou feines cobreix, i si seguim el passeig, trobem noves extensions de sorra i palmeres. Aquí Britney publicaria encantada alguns dels seus ‘reels’ en banyador. 


9. Cala Rovellada (Colera)

Navegació d’estiu

La platja de nit. Ajustar-se les ulleres i el tub, calçar-se les aletes i aferrar-se al feix de llum d’una llanterna aquàtica mentre et submergeixes en una columna de líquid en la completa foscor significa veure el revers de l’estiu. La cala Rovellada de Colera és un accés agrest al mar, colonitzat per aquelles cases que es van saltar la llei de costes. En aquest racó del món t’abstreus mentre el sol es reflecteix feblement sobre l’aigua, veus la tarda declinar flotant sobre el mar, o et perds en els fons abissals d’una immersió nocturna. ¿Alguna vegada has creuat la mirada amb la d’un pop amagat a la seva esquerda submarina? 


10. A l’aigua gossos 

Platges de quatre grapes

Aquestes carreres del teu gosset movent la cua fins a fer xof a l’aigua ho valen tot. Les vacances en companyia del teu millor amic seran del tot inoblidables entre els canals del Ter a la platja del Rec del Molí, a l’Escala, remenant la grava amb les peülles a la platja de Sant Jordi de Llançà, a l’acabada d’inaugurar platja canina de la Conca, a Malgrat de Mar o, sense ni tan sols sortir de Barcelona, a la platja de Llevant. Així fins a superar la vintena, compilades per Red Canina a la seva web. Poques em semblen per a aquell espectacle d’escàndol d’aigua i pèls quan s’espolsen.  


11. Prou banyador 

Notícies relacionades

Platges nudistes

Llançar-se al sol tal com vas venir al món, i sentir l’aigua del mar envoltar-te per cada porus és una sensació i un dret irrenunciables. A Catalunya hi ha 60 platges nudistes, alguna de gran tradició com la cala Morisca del Garraf, la platja del Trabucador a Sant Carles de la Ràpita, la platja de la Mar Bella a Barcelona, o la platja de l’Illa Roja de Begur, escenari d’una polèmica recent entorn d’un xiringuito que atreia banyistes aliens a la filosofia del naturisme. Apareixen totes recollides a la web del Club Català del Naturisme. El mar no entén de fronteres mentals.

Temes:

Platges