On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El meu millor amic diu sí a la guerra

El Tantarantana estrena ‘Una intervenció’, una reflexió sobre l’amistat

El meu millor amic diu sí a la guerra

COMPANYIA UNA INTERVENCIÓ

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Hi ha qui assegura que l’amistat és una mica més forta que l’amor. És tot un tema per debatre, però el que sí que és clar és que tots dos cal cuidar-los, propiciar el que ens uneix i evitar el que ens separa. També genera múltiples qüestions ¿ens hem de dir sempre la veritat? ¿Acceptar les seves opinions tot i que siguin contràries a les nostres? A aquests interrogants intenta contestar Una intervenció, un diàleg entre dos joves amics (Marta Aguilar i Bernat Quintana) la relació dels quals va evolucionant al llarg del temps. És l’adaptació d’un text del prestigiós escriptor i guionista britànic Mike Bartlett, dirigit per la polifacètica actriu i dramaturga Sílvia Sabaté, que pot veure’s al Tantarantana només fins al 26 de setembre.

L’escenari està ocupat únicament per una pantalla on es projecta un teló vermell, així com unes imatges dels protagonistes en els moments previs a cadascun dels fragments de l’obra. Allà hi podem veure també el títol de cadascun dels capítols que la componen i que sempre fan referència a algun dels objectes que apareixen en aquest episodi. Un focus il·lumina els actors i utilitzen els breus intermedis (amenitzats amb una juganera música) per canviar de vestuari i afegir nous elements d’attrezzo. Molt minimalista.

Dues posicions davant la guerra de l’Iraq

La paraula Harmònica presideix la primera escena. Aquí, els dos artistes mostren les característiques generals dels seus personatges, que no tenen un nom determinat. Ella és impetuosa, parla sense parar a tota velocitat, molt espontània i directa, diu sempre el que pensa sense pensar en les conseqüències i té debilitat per l’alcohol, cosa que provoca que deixi anar la llengua més del compte en algunes ocasions. Ell aparenta ser més reservat, caut, sol quedar en segon pla davant ella, tot i que també té un punt de provocador.

El conflicte sorgeix quan ella li recrimina que no hagi assistit a una manifestació contra la guerra a l’Iraq mentre que ell té un punt de vista molt diferent i està a favor de la intervenció militar. Tots dos expressen amb vehemència les seves perspectives i, en diversos moments de l’obra, fan aparts amb els espectadors, per sincerar-se una mica més sense la presència de l’altre. La seva postura davant el conflicte bèl·lic és una cosa que ella no pot perdonar-li fàcilment i es converteix en un nexe d’unió entre la majoria de les diferents seccions.

Una amistat al llarg del temps

A Art, reflexionen davant una obra d’art, un fotomuntatge relatiu a aquesta mateixa guerra i hi ha un nou punt de discòrdia, la nova parella del noi (aquesta sí que té nom, és Jana) a qui ella no suporta. I és que no té res a veure amb la protagonista, el seu sentit de l’humor és oposat, li sembla una cosa simple i que no és adequada per a ell i aquesta relació provocarà que es vagin distanciant.

A continuació anirem veient com aquesta amistat passa per diversos alts i baixos al llarg dels anys i com cada nova trobada mostra com han anat evolucionant, madurant, creixent en definitiva, per bé o per mal. Malgrat els seus freqüents enfrontaments queda sempre entre ells un fil que els vincula i els manté junts tot i que sigui amb anys de distància entre una cita i la següent.

Últimes escenes i reflexió final

Notícies relacionades

A Canapè (amb referència a uns minibunyols de bacallà) hi trobem una divertida disquisició sobre el color blau, Cervesa inclou una reveladora confessió del noi sobre la seva correspondència amb un amic llunyà i descobrim els canvis personals que han viscut en aquest temps. Escala és l’escena final, la més dramàtica amb moments de tensió i un punt d’humor desgreixant també.

L’obra reflexiona sobre els límits de l’amistat per mitjà de dos personatges molt diferents entre ells i planteja situacions que, en una mesura o una altra, podem haver viscut tots. Ningú té la veritat absoluta, el que proven els qüestionables, però sòlids, arguments amb què ell defensa la intervenció. Les baralles han de quedar sempre enrere perquè es mantingui aquest llaç invisible entre ells que es demostra quan han d’acudir a algú a la recerca d’ajuda. La pròxima vegada que un amic ens comenti una cosa que no ens agradi, potser és millor que ens ho pensem dues vegades abans de posar en perill una cosa tan bonica.

‘Una intervenció’

¿On?  Teatre Tantarantana (carrer de les Flors, 22).

¿Quan?  de dimecres a dissabte (20.30 h) i diumenge (19 hores). Fins al 26 de setembre.

Preu:  de 12 a 21 euros.

Més informació:  Teatre Tantarantana.