On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Cuadros refrescants per estiuejar a la ciutat

La Galeria Jordi Barnadas inaugura l’exposició col·lectiva ‘Summer stories’

Cuadros refrescants per estiuejar a la ciutat

GALERIA JORDI BARNADAS

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

L’estiu porta associades una sèrie d’imatges que ens passen pel cap gairebé instantàniament: la platja, el mar, la piscina, el sol, la calor, les nits a l’aire lliure, el temps d’oci o els paisatges idíl·lics. Tots ells són presents en una refrescant exposició col·lectiva que acaba d’inaugurar la Galeria Barnadas, ‘Summer stories’, composta per les obres d’una desena d’autors. Un remei per a aquells que no tenen cap altra opció que quedar-se a la ciutat, però poden somiar amb altres paratges. Aquesta mostra encara pot veure’s avui i demà i, després de les vacances estivals, del 30 d’agost al 14 de setembre.

Gent passejant i records infantils

Els quadros de Miguel Olivares són molt característics. Representen grups de gent amb màniga curta, típics de les estampes estiuenques, dirigint-se d’un lloc a un altre, sempre amb bosses o paquets de diferents marques; es nota que han estat de compres. El sol els il·lumina i provoca que les seves ombres s’entrecreuin mentre caminen. ‘Ombres compartides’ i la seva versió internacional, ‘Shared shadows’, ‘Walking’ i ‘People’ (I i II), obres que desprenen calor i moviment.

Neus Martín Royo ens transporta a la infància retratant tres dels nostres llocs favorits de petits. ‘Il·lusió’ és un viatge al circ representat per la seva colorista carpa vermella i blanca envoltada per unes tanques i coronada amb les característiques banderes. Els cavallets són el protagonista de ‘Cavallets’, amb els seus quatre cavalls cavalcant imaginàriament per la pista. Finalment, un record entranyable, ‘L’avionet del Tibidabo’, on dibuixa aquest històric aeroplà del parc d’atraccions on tots hem pujat.

Personatges allargats i clàssics estiuencs

Didier Lourenço dissenya els seus personatges amb formes allargades i primes i així ens mostra els diferents banyistes d’una platja, amb les seves tovalloles i para-sols banyant-se o prenent el sol a ‘La sorra blanca’. A ‘The big blue’, una jove, vestida de blanc i blau, es confon amb el fons d’aquest mateix color i la silueta d’un elefant. Finalment, l’escultura ‘Red dress’ mostra diversos caminants amb les seves mascotes i una ciclista, tots ells molt estilitzats.

Pablo Maeso també es decanta per imatges clàssiques estiuenques, les de tres nens disfrutant de les vacances a ‘Salto a la piscina, Malos tiempos para el deporte’, amb un jove amb la samarreta d’un famós gimnàs assegut en un banc i mirant al mar o les influències nord-americanes de ‘Preparando la salida’, amb un home davant un cotxe antic que sembla preparat per a una carrera estil ‘Rebelde sin causa’.

La platja i els paisatges

El lloc favorit de Romà Panadés sembla que és la platja, amb gent sense rostre. A tots dos elements recorre a ‘Jugant a la sorra’, amb dues nenes que sembla que estan construint un castell de sorra, o ‘Dia de platja’ en què una mare juga amb el seu fill petit mentre al fons s’entreveu una barqueta. Un altre element imprescindible d’aquestes dates és la ‘Festa Major’, on mostra una parella enamorada mentre balla encaramel·lada.

Els paisatges són l’especialitat de Maria Perelló, que ens transporta a diversos racons de Menorca. Ens sentirem en la calma de ‘S’hora baixa’, ‘Binissafuller’, el mar de ‘Binibequer’, les roques al costat de l’aigua de Macarelleta, la vista de la platja des del mar (‘Sortint de l’aigua. Macarelleta’) o la casa de ‘L’hora de la migdiada a Es Grau’, sense persones a la vista. També hi ha uns olis quadrats més petits d’un far a ‘Calitja a l’illa de l’Aire’ i una finca a la llunyania a ‘Formet Vell’.

Del surrealisme a la relaxació

L’estil de Victor Pedra entronca amb el surrealisme més picassià, en què les dones i els animals són protagonistes i són presents als seus treballs, amb colors suaus. A ‘Gat a la taula’, ella porta una ‘peineta’ i es troba davant un bol amb fruites i un plat amb un peix; a ‘Estiu al sofà’ està acompanyada per un ocell; ‘Malabarista’ ens remet a un circ amb malabars, un genet de peu sobre un cavall, una bicicleta i un pallasso, entre altres elements, mentre que ‘Ofrena al peix’ inclou també avions, estrelles i diverses històries amagades.

Notícies relacionades

Jesús Curia presenta l’original escultura ‘Columna de nens’, en què uns nens adopten una forma vertical sostenint-se els uns als altres. Joan Longas aporta dues panoràmiques relaxades: la primera és ‘Au début de l’été’, el porxo d’una casa amb les seves escales i el seu balancí en què ens venen ganes d’asseure’ns-hi i ‘Garde ta lampe allumée’, la façana d’una casa amb l’entrada il·luminada i una furgoneta tapada a l’esquerra.

De vacances a la ciutat

Finalment, Bea Sarrias ens fa desitjar ser al seu ‘Mar infinit’, un apartament modern des del qual pot veure’s el blau de l’aigua i Enric Vallkarsunke dona un toc infantil a l’exposició amb les seves obres que semblen dibuixades per un nen: ‘Beach Day’, en què podem entreveure la figura del Mickey Mouse, i el retrat d’un cuiner, ‘Chef’. Els responsables de la galeria també han decidit mantenir aquests dies tres exemples de la mostra anterior, dedicada a Philip Stanton, que quadren perfectament amb aquest to estival: ‘Back in the sunlight’, ‘Barcelona Total’ i ‘Barcelona Nights’. Una exposició per sentir-se de vacances tot i que ens hàgim de quedar a la ciutat.

‘Summer stories’

¿On?  Galeria Jordi Barnadas (Consell de Cent, 347).

¿Quan?  de dilluns a dissabte en diferents horaris. Fins al 3 d’agost i del 30 d’agost al 14 de setembre.

Preu:  entrada lliure.

Més informació:  Galeria Jordi Barnadas.