On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Dimecres poètics i musicals al CaixaFòrum

El recinte acull dos cicles amb recitals de poesia i concerts

Dimecres poètics i musicals al CaixaFòrum

FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Dimecres és un dia estrany. Està enmig de la setmana i enmig de l’activitat laboral, ja no recordem el cap de setmana passat i per al pròxim encara queden diversos dies. Per tot això sol ser un dia bastant avorrit... fins ara, perquè per als amants de la poesia i la música serà el seu dia favorit durant aquest estiu. El motiu és l’esplèndida programació que prepara per a les pròximes setmanes CaixaFòrum en la qual ofereix petits grans espectacles d’aquests dos arts en les seves Nits d’Estiu. I, com de costum, a uns preus assequibles (9 euros, 50% de descompte per a clients de CaixaBank). Versos i melodies, una original oferta estival per a gurmets culturals.

Poesia i música

Els recitals poètics tindran lloc cada 15 dies al Pati Anglès, sempre a les 22 hores, i s’inauguren aquesta nit amb un muntatge molt atractiu. Te quiero, Benedetti (La patria y el exilio), un homenatge al poeta uruguaià a càrrec de l’actor Alberto San Juan i el compositor i guitarrista Fernando Egozcue. No només hi escoltarem els seus poemes i proses sinó també les d’altres autors que van patir o van escriure sobre l’exili com Cernuda, Juan Ramón Jiménez, Gioconda Belli, Galeano, Cristina Peri Rossi o Cortázar. El 21 de juliol serà el torn del poeta català Enric Casasses, un artista reflexiu i filosòfic, que estarà acompanyat per Don Simón i Telefunken, dos músics que defineixen el seu estil com a «música tradicional espacial» i que utilitzen els instruments d’una banda de rock per al seu pop electrònic. L’espectacle es denomina Orbiten i consta de 19 temes basats en 17 poemes curts i dos instrumentals.

A l’agost, el dia 4 es presenta Antes de que tiréis mis cosas, amb l’escriptora Violeta Gil i Abraham Boba, cantant del grup León Benavente. És la posada en escena del llibre homònim de la primera convertit en un muntatge que combina la dansa, la música i la performance per repassar l’experiència de la poeta durant el temps que va passar a Iowa i la seva tornada a Madrid, un temps que va aprofitar per revisar la seva obra i a si mateixa. També combina aquestes tres disciplines artístiques Versonautas, el grup valencià format per Roqui Alberto i Ana Sanahuja, que presenta el seu primer treball, Astro Azul. És un disc conceptual que parla de l’origen, on s’experimenta amb la paraula i el jazz, les trompetes, les melodies de piano i els sintetitzadors. Un viatge cap a un lloc secret per mitjà de textures musicals en to minimalista, ambients electrònics, versos recitats i alguns temes cantats.

Clàssica, gòspel i swing

L’oferta musical també s’inicia avui i alternarà les actuacions a l’Auditori i al Pati Anglès (quan no hi hagi recitals poètics), a diverses hores. I començarà amb Breaking Bach (19.30 i 21.30 h.), un atrevit concert del pianista Carles Marigó, creat expressament per a aquesta nit i inclòs en aquesta edició del Festival Bachcelona. Consisteix a unir la música de Johan Sebastian Bach amb els recursos audiovisuals, creats per Francesc Isern, i la improvisació en un espectacle visual i sonor, creatiu i únic. Els amants del gòspel tenen una cita el dia 14 amb Black Pearls of Gospel (22 h), una formació formada per cinc dones que canten com si fossin una de sola i ens toquen el cor. Una reivindicació femenina que s’expressa per mitjà de les seves alegries, lluites, derrotes i victòries i a través d’una gran descàrrega de sensibilitat, determinació i energia sobre l’escenari.

El grup de clàssica Hirundo Maris, que reuneix Arianna Savall (soprano, arpa barroca triple, arpa romànica) i Petter Udland Johansen (tenor, hardingfele, violí barroc i mandolina) juntament amb la guitarra de Sveinung Lilleheier i el contrabaix de Miquel Àngel Cordero, ens proposa La Rosa de Los Vientos (dia 21, 19.30 h). És un suggerent viatge musical per costes i mars a través de peces instrumentals i poesia, combinant la música antiga, la tradicional, composicions pròpies i improvisació lliure, mentre fusionen l’aroma mediterrània amb la tradició nòrdica. I, per tancar juliol, el millor swing amb un gran saxofonista australià, el Professor Adrian Cunningham i la seva Old School (dia 28, 22 h), una de les grans bandes d’aquest estil. Aquesta formació, composta majoritàriament per músics catalans, s’especialitza en jazz, rhythm & blues i so New Orleans i proposa un repertori que repassa tots els estils i èpoques jazzístiques fins a arribar als nostres dies.

Mozart, manouche i latin jazz

Notícies relacionades

Tornarem a la clàssica l’agost amb Mozart: més enllà del bel canto (dia 4, 19,30 i 21.30 h), un concert divulgatiu ideat pel periodista i comunicador Marcel Gorgori que comptarà amb la soprano Isabella Gaudí, el baríton Carles Pachón i el pianista Josep Buforn. Aquest muntatge pretén acostar el compositor austríac al públic per mitjà de les explicacions de Gorgori il·lustrades amb les interpretacions dels artistes. El dia 11 d’agost hi haurà una proposta doble. Començarà amb el jazz manouche de Le Pink Tzigane (19.30 h), un pintoresc grup de personatges que va néixer als passadissos del metro barceloní i que presenta un repertori amb clàssics del gènere i estàndards de Django Reinhardt, Duke Ellington o Miles Davis. I, després, The Gourmets Vocal Quartet (22 h), quatre veus solistes que ofereixen un gòspel fresc i directe, però que també s’endinsa en altres gèneres com el soul. Un concert fresc i potent, carregat de sentiment i ritme.

El 18 d’agost descobrirem Voces encontradas (19.30 h), un projecte musical que sorgeix de la combinació de quatre grans músics de jazz: el contrabaixista Reinier Elizarde, Jorge Pardo a la flauta i al saxo i el cubà Pepe Rivero al piano acompanyats per la càlida veu de la joveníssima Marina Lledó. Aquest quartet ens guiarà en un viatge per les cultures brasilera, espanyola i cubana amb clàssics amb arranjaments originals i temes propis. Latin jazz amb imaginació, versatilitat i improvisació. Tancarà el cicle Antonio Serrano amb el seu Tootsology (25 d’agost, 22 h), un homenatge al guitarrista, mestre de l’harmònica i compositor belga de jazz, Toots Thielemans. El concert pretén repassar la seva carrera, des dels anys 50 fins a l’actualitat d’un músic que va gravar amb artistes de la talla d’Ella Fitzgerald o Quincy Jones. ¿A que ara els dimecres no semblen tan avorrits? I això no és tot perquè la pròxima iniciaran un interessant cicle de projeccions amb moltes sorpreses que repassarem en un pròxim article.

Nits d’Estiu 2021

¿On?  CaixaFòrum (avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).

¿Quan?  dimecres, a diferents hores. Fins al 25 d’agost.

Preu:  de 4,5 euros (clients CaixaBank) a 9 euros.

Més informació:  CaixaFòrum.