On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

’Emocions tatuades en 46 dies’

La llibreria Abracadabra exposa els dibuixos de la il·lustradora Francina Cortés

’Emocions tatuades en 46 dies’
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Francina Cortés és un esperit inquiet. Els qui vam tenir el luxe de conèixer-la durant les gairebé tres dècades que va treballar a EL PERIÓDICO sabem que no hi ha qui la freni. És una il·lustradora, infògrafa (una secció pionera d’aquest diari) i dissenyadora gràfica que sap que quan es tanca una porta se n’obren d’altres. Creativa, esbojarrada i, sobretot, somniadora. Hi havia una vegada... aquesta història arrenca l’any 2007 (si fa o no fa) quan va decidir que reflectiria amb una sèrie de dibuixos els seus diferents estats d’ànim. No sabia el que feia ni el que significaven, simplement tenia la necessitat de dibuixar. D’allà va sorgir Emociones tatuadas en 46 días, a dibuixet diari, que aquests dies pot veure’s en una exposició a l’original llibreria Abracadabra.

Donant un sentit a la seva obra

Van passar ni més ni menys que deu anys perquè tornés a reprendre-la i va descobrir que no eren il·lustracions sense sentit, sinó que tenien alguna cosa en comú, que necessitava completar-les i explicar el que significaven per a ella, cada una. Totes elles les va abocar en un divertit llibre que es va autoeditar, a veure si algú s’anima a publicar-lo... El 2017 va organitzar una exposició que va poder veure’s al restaurant La Soperí amb un gran èxit de públic i que ara recupera Abracadabra. Cal advertir que no hi ha les 46 obres, només una mostra de les 20 més representatives escollides en col·laboració amb els seus assessors favorits, els seus fills. ¿Se’ns ocorre algú millor per consensuar idees?

En un racó del local poden veure’s (i comprar-se per un mòdic preu) alguns d’aquests dissenys amb aroma a l’estil Tim Burton que hi ha qui no el considera gaire infantils, però que encanten a molts nens. Fins i tot hi ha algun adult al que li ha evocat algun sentiment pel que va travessar, i no hauria d’avergonyir-se per això. ¿Qui no ha sentit en la seva vida ira, escepticisme, por, fàstic, decepció, tristesa, enuig però també felicitat, alegria o moments en què penses que ets el millor? Per això, els seus personatges són una mica andrògins. Si reconeixem que tots tenim una part masculina i una altra de femenina, és normal que ens sentim més d’un o un altre sexe segons com va el dia. I, és clar, passa per diferents estats, però evoluciona des d’un to més pessimista al més positiu.

Més exemples de la seva obra

La tasca de Francina Cortés no només està present en aquesta mostra, ja que, poden veure’s altres exemples de la seva obra a la pàgina web que li ha dedicat, Emociones tatuadas en 46 días. Però encara n’hi ha més. Els qui desitgin conèixer a fons l’obra d’aquesta prolífica il·lustradora poden endinsar-se en l’univers màgic de la seva web book o en els seus perfils d’Instagram o YouTube. Allà trobaran alguns dels seus grans èxits, com si fos una cantant de moda. Un dels més recents és la campanya que va realitzar per a Protecció Civil sobre les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19, amb els seus gifs respectius.

Coordina, al costat de la seva còmplice Núria Martorell, els concerts íntims de EnCantaDos i s’encarrega de la seva imatge gràfica. Creativitats com el seu homenatge a Pau Donés, Messi o il·lustracions crítiques amb la monarquia o Donald Trump. No podien faltar les infografies que va realitzar per a EL PERIÓDICO durant tota la seva llarga trajectòria com ‘La domesticación de los gatos’ (el seu animal favorit, al qual va dedicar una animació) o ‘Trabajar en bolas’, així com moltes més de les seves il·lustracions, motion graphics o il·lustracions per als articles d’opinió com ‘La posverdad i los ideales de la ilustración’, ‘Youtubers hasta la extenuación’, ‘Madres solas, derechos pendientes’ o ‘China acosa a Taiwan’. Són petites joies que val la pena recordar tot i que algunes ja estiguin fora de context.

Una llibreria diferent

També es pot aprofitar la visita per conèixer una botiga diferent, Abracadabra. Va ser fundada el 2009 per un xilè amb la intenció de donar a conèixer les petites i mitjanes editorials. A l’actualitat, des de fa tan sols uns mesos, la dirigeixen Enric Boluda i Daniel Balaguer, però l’esperit segueix sent el mateix, difondre l’obra gràfica, especialment la infantil i juvenil, tot i que també hi ha un sector per a adults.

Notícies relacionades

Igualment destaca un apartat dedicat a les joguines, majoritàriament de quilòmetre zero, és a dir, d’empreses locals, i amb materials orgànics. Sí, n’hi ha alguns en altres idiomes però van ser creats aquí i també hi ha altres firmes estrangeres amb productes interessants. En tot cas, sempre ens pot assessorar un dependent que no és com qualsevol altre, Pitu Álvarez, que també és il·lustrador i que assegura haver-se llegit tots els llibres que hi ha a la botiga. ¿Quants en poden presumir? Si busques els personatges Disney, t’has equivocat de lloc. Un lloc ideal per als Reis Mags si van justos de temps, segur que allà troben alguna cosa. Una exposició i un local que podem tatuar-nos al nostre mapa sentimental d’emocions.   

’Emociones tatuadas en 46 días’

¿On?  Llibreria Abracadabra (General Álvarez de Castro, 5).

¿Quan?  de dilluns a dissabte (de 10 a 14.30 h. i de 16.30 a 20 hores).

Preu:  entrada lliure.

Més informació:  Emociones Tatuadas.