On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

‘Inma i Gina’ alerta els nens sobre la tecnologia

L’Aquitània Teatre estrena aquest musical amb cançons de Jofre Bardagí

‘Inma i Gina’ alerta els nens sobre la tecnologia
3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquest any, molts nens insistiran a demanar als Reis Mags regals tecnològics com un mòbil, una tauleta, una consola de jocs, un dron o similars i, en alguns casos, no els hi portaran. És possible que s’enfadin o que en desconfiïn i que no entenguin per què no reben aquest tipus d’obsequis. La millor resposta és que vegin Inma i Gina (o com sobreviure en un món digital), una obra escrita i dirigida per Tinet Puig, amb cançons de Jofre Bardagí, que estarà a l’Aquitània Teatre fins al 3 de gener. Potser després de veure aquest conte amb missatge puguin comprendre’n el motiu.

L’escenari representa l’habitació de la Gina (Carla Pueyo), una nena de deu anys molt alegre i imaginativa. El llit, una finestra amb cortines (que s’aprofitaran per a les projeccions), una lluna amb estrelles i molts llibres. La Gina anhela tenir una tauleta i, per això, l’ha demanat al Pare Noel, el Tió i els Reis Mags i expressa el seu desig amb una cançó en la qual descriu la tecnologia com «un món màgic». És 24 de desembre, pot estar a prop d’aconseguir-ho i ha amenaçat de portar-se malament si no l’hi porten. La seva habitació està molt desordenada i la seva mare, l’Antonella (Georgina Llauradó, La volta al món en 80 ties) l’hi recrimina.

Empoderament femení

Igualment es planteja per què tots els que porten regals per Nadal són sempre homes i, com que és d’ascendència italiana, li explica la història de la Befana, una bruixa bona molt popular al seu país que porta caramels als nens. Quan la mare se’n va, la petita comença a jugar amb una nina que es diu Coco i apareix la seva millor amiga, l’Inma (Ariadna Colomer), a qui està molt unida, fins al punt que interpreten una cançó (Inma i Gina) en la qual prometen recuperar-se si algun dia es perden.

Juntes imaginen (advertiu el joc de paraules amb els dos noms) que la Coco ha sigut segrestada per la malvada bruixa Avellana, que la té tancada al seu castell i pretenen rescatar-la. Donen curs a la seva fantasia, converteixen les escombres en cavalls o unicorns, el llit en un barco pirata i la mare s’hi uneix interpretant el paper de la pèrfida fetillera. Però la Gina no està d’acord com es resol la trama i fa una rebequeria. La seva mare li canta un tema en el qual li demana que no deixi mai d’imaginar i de jugar perquè «aviat et faràs gran».

La bruixa rapera i la maga còmica

A continuació coneixerem la Befana, que se’ns presenta amb un rap i que està enfadada amb la nena per haver fet xantatge als esperits de Nadal amenaçant-los de portar-se malament. La Gina explica a la bruixa bona les múltiples aplicacions de la tauleta amb un munt d’anglicismes que la deixen descol·locada. I és que la Befana en porta una, que anomena diteta (perquè s’utilitza amb els dits) i la nena li demana que l’hi doni. No sap si cedir-l’hi o no i fa una videotrucada per demanar consell a la seva amiga, la maga Mel (Mònica Pérez, en una col·laboració especial en el seu habitual to còmic).

Notícies relacionades

Al final decideix donar-l’hi i posar-la a prova durant un any. Si aconsegueix jugar amb la tauleta però continuar sent creativa i divertida i col·laborar amb la seva mare se la podrà quedar, però si no compleix la paraula tindrà un càstig a mida. Un muntatge musical sense paraules mostrarà el que ocorre durant aquell temps i les conseqüències de tot això. I és que l’obra té moral i pretén fer reflexionar els petits sobre la importància de la imaginació i que aprenguin que tots som responsables dels nostres actes.

Massa aviat

És una obra que els obliga a posicionar-se i a pensar. Si no reben aquests regals tecnològics és per alguna raó, no és un caprici del Pare Noel i els Reis, ho fan perquè no perdin de vista la fantasia i la il·lusió que caracteritzen la infància, que juguin sols o entre ells, no amb màquines que poden convertir-los en addictes o exposar a tothom la seva vida privada, és massa aviat per a això. És ideal per a aquestes dates, en les quals alguns tindran decepcions. Si, almenys, aquest simpàtic i entretingut musical els fa comprendre-ho una mica i no enfadar-se, ja haurà servit d’alguna cosa...

‘Inma i Gina (o com sobreviure en un món digital)’

¿On?  Aquitània Teatre (avinguda de Sarrià, 33).

¿Quan?  diversos dies a diferents hores fins al 3 de gener.

Preu  de 10 a 11,5 euros.

Més informació:  Aquitània Teatre.