FER ARRELS

L'alzina de la Pega i la vall d'Olzinelles

Un bonic sender apte per a tots els públics discorre paral·lel al torrent

Antonio Madridejos

L'alzina de la Pega i la vall d'Olzinelles

A l’alzina de la Pega, possiblement la més gran i més vella del terme municipal de Sant Celoni, es pot accedir seguint la carretera BV-5112 en direcció a l’ermita de Sant Esteve d’Olzinelles. Amb cotxe són uns 10-15 minuts des del nucli urbà. No obstant, hi ha una alternativa molt més recomanable que consisteix a fer el recorregut a peu per un sender apte per a tots els públics que parteix de la masia de Can Draper, on es pot aparcar, i discorre paral·lel a la riera a través d’una porció ben conservada del parc natural del Montnegre-Corredor. A més de caminar sentint el rumor de l’aigua i el cant dels ocells, la ruta inclou interessants elements patrimonials, com antics forns i pous de gel, i un grapat d’arbres de dimensions notables.

La tricentenària alzina de la Pega és gruixuda (3,90 metres de perímetre), però destaca abans que res per la seva altura (uns 32 metres), sense a penes parangó a Catalunya. Al seu costat hi ha diversos plàtans i un cedre també enormes. La ruta completa de la vall d’Olzinelles és circular i dura una tres hores i mitja (10 km), però no té pujades ressenyables.

Quercus ilex

Nom comú en català: Alzina
Nom comú en castellà: Encina
Origen: Tota la conca mediterrània, des de la península Ibèrica fins a Turquia, encara que és molt més escasa a l'est  
Antiguitat: Desconeguda. Possiblement uns 300 anys
Lloc: Sant Celoni (Vallès Oriental). En un voral de la carretera BV-5112. Al costat de la masia de Can Valls i a 600 metres de l’ermita de Sant Esteve d’Olzinelles

Temes: Fer arrels