On Catalunya

FER ARRELS

El garrofer dels jardins del Doctor Castelló, a Barcelona

L'arbre és una herència del passat agrícola de Sarrià-Sant Gervasi

El garrofer dels jardins del Doctor Castelló, a Sarrià-Sant Gervasi.

El garrofer dels jardins del Doctor Castelló, a Sarrià-Sant Gervasi. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El garrofer que creix als jardins del Doctor Pere Castelló, al costat de l'avinguda de Sarrià, a Barcelona, és herència d'una època ja llunyana en la qual la zona era un terreny agrícola esquitxat de masies. Concretament, segons informa l'ajuntament en el seu catàleg d'arbres d'interès local, va ser plantat cap a 1896, tres dècades abans que el poble de Sarrià s'incorporés a Barcelona.

A la ciutat sobreviuen uns pocs garrofers de llarga vida, com dos il·lustres situats als jardins de Can Miralletes i al Park Güell, però en la majoria dels casos és difícil precisar la seva edat perquè, a falta de testimonis escrits, l'espècie no genera els característics anells concèntrics típics d'altres arbres.

Notícies relacionades

El garrofer del Doctor Castelló, situat al costat d'un bust de bronze del que va ser metge de Ferran VII, mostra l'inexorable pas del temps en el seu tronc buit i esquerdat, com és habitual en els exemplars vells de la seva espècie. A més, presenta una silueta desequilibrada i la seva branca principal està trencada, motiu pel qual fa anys va caldre col·locar-li un suport metàl·lic. No obstant això, malgrat tots els pesars, té vitalitat i la seva copa és encara frondosa.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Ceratonia siliqua

Nom comú en català: garrofer Nom comú en castellà: algarroboOrigen: Conca mediterrània, especialment a zones costaneres sense grans glaçades Antiguitat: 1896 Lloc: Barcelona. Jardins del Doctor Pere Castelló (Sarrià-Sant Gervasi)

Temes:

Fer arrels