On Catalunya

ESPAI TÈTRIC

Spreepark, el parc d'atraccions postapocalíptic

Abandonat des del 2002, reobrirà a finals d'any després de mig segle d'èxits i fracassos. Molts el visiten malgrat que l'accés està prohibit

spreepark

spreepark

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Any 2048. Una dècada després que un atac cibernètic generés el col·lapse de la central nuclear alemanya de Grohnde, les seves fuites radioactives han arrasat amb gairebé tota l’espècie humana. Els pocs que queden malviuen organitzats en clans nòmades que deambulen per un continent fantasmagòric. Tot això és ficció. El que a un pot passar-li pel cap al posar un peu a Spreeparkel parc d’atraccions abandonat de Berlín. Ubicat a la vora occidental del riu Spree, només cal endinsar-se als verdosos boscos del barri de Treptow per iniciar un viatge a un futur postapocalíptic.

Inutilitzat des del 2002, està ara tancat. Això no ha evitat que sigui un punt de pelegrinatge per als fans del turisme de llocs abandonats. El fet que la seva entrada està prohibida i s’ha de saltar una tanca pot fer més interessant la visita a aquest racó tètric. Encara queden restes del que va ser el parc d’atraccions més gran de la capital alemanya: envelats, els raïls d’una muntanya russa que penetra a la boca d’un gat gegant i una nòria de vermell destenyit. El silenci eixordador només es trenca amb el so del vent i el cruixir dels arbres.

1,5 milions de visitants a l’any als 90

Notícies relacionades

El parc va obrir el 1969 amb el nom de Kulturpark Plänterwald, i era l’únic permanent de l’RDA. El 1991, després de la reunificació, l’empresari Norbert Witte el va convertir en una àrea verda i el va rebatejar com a Spreepark. El parc va créixer i va portar noves atraccions. Va arribar a tenir 400 empleats i a rebre 1,5 milions de visitants a l’any. Però l’endeutament el va portar a la fallida el 2002 i Witte va fugir al Perú, amb un deute de 15 milions d’euros, amb sis atraccions per crear un parc a Lima.

Quan aquest va fracassar, va intentar recuperar diners traslladant 167 quilos de cocaïna a Europa. Fugit, el seu fill de 23 anys, Marcel, va assumir una sentència per contraban que el va tancar en una presó en la qual encara està. El parc va quedar a mans públiques, però inutilitzat, fins que el 2016 el va adquirir la companyia Grün Berlin, controlada pel govern de la ciutat, que organitza ‘tours’ puntuals. Pel seu 50è aniversari, reobrirà a final d’aquest any com un espai públic on convergiran la naturalesa i projectes artístics diversos. 

Temes:

Estic a