On Catalunya

diversió a la vinya

Set cellers per a una escapada entre vinyes

Visitem caves que no són gaire lluny de Barcelona i que proposen interessants experiències lúdiques. ¡Brindem per l'enoturisme de proximitat!

mas-rodo

mas-rodo

3
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

De celler en celler, ens n’anem de ‘wine tour’. Excursions lúdiques i gustatives amb què endinsar-se a les vinyes i disfrutar d’experiències úniques en plena naturalesa amb una copa a la mà. ¡Brindem perl’enoturisme  de proximitat!

1. Mas Rodó

Mas RodóEntre muntanyes, boscos i vinyes, en plena vall de Mediona (Penedès), s’alça Mas Rodó, l’arquitectura sostenible i integració en el paisatge del qual li ha valgut ser finalista dels premis FAD. A més del paratge natural extraordinari ubicat a 500 metres d’altitud i del disseny de les seves instal·lacions, els amants del vi també sabran apreciar la història de la família propietària, centrada a treballar respectant la naturalesa i recuperant varietats autòctones. Només fan vins monovarietals de baixa producció que han sigut premiats diverses vegades (en una dècada d’existència han creat un vi únic al món, Montonega, elaborat amb la varietat homònima autòctona del Penedès). Tenen un espai sensorial que estimula els sentits quan entren en contacte amb el vi i moltes activitats per formar maridatges experiencials: ioga, música, gastronomia, art, cine... Carretera de Sant Pere Sacarrera a Sant Joan de Mediona, km 2.


2. Alta Alella

Alta AlellaA prop de Barcelona, aquest jove celler familiar i ecològic destaca per la seva ubicació privilegiada al parc de la Serralada de Marina, amb unes precioses vistes al mar. Hi ha diverses fórmules per visitar-la: des del tast de vins i caves a una visita que inclou un recorregut per la vinya i el celler, passant per una altra que es completa amb una excursió en 4x4 i per una opció enogastronòmica amb maridatge gurmet. Per a gustos... Camí Baix de Tiana s/n. Alella


3. Clos Galena

Clos GalenaEl Priorat, amb la seva bellesa grandiosa i la seva calma, es manifesta en plenitud a Clos Galena, un celler ecològic del Molar. Visitar-la és endinsar-se en la tradició vitícola ancestral i gairebé percebre l’espiritualitat dels monjos cartoixans de Scala Dei que a l’edat mitjana van conrear aquests ceps. El ‘tour’ descobreix les particularitats de l’agricultura ecològica i el procés d’elaboració del vi. Hi ha diversos formats de visita, però destaca el que inclou un esmorzar de forquilla. Camí de la Solana s/n. El Molar. 


Botes plenes de vi d’Enate / DAVID VIÑUALES

4. Enate

EnatePoc més de dues hores de carretera separen Barcelona d’aquest celler del majestuós Somontano. La visita a les seves instal·lacions (avinguda de les Arts, 1; Salas Baixes, Osca) acaba amb un tast. El que la fa tan recomanable és la seva col·lecció d’art. Enate és celler i museu, o vinoteca i galeria artística. Les obres d’art contemporani d’autors nacionals i internacionals no només protagonitzen les etiquetes dels seus vins, sinó també els seus murs. Hi ha peces d’Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Rafael Canogar, Antonio Saura, José Manuel Broto, Víctor Mira, Pepe Cerdá, Salvador Victoria, José Beulas, Gustavo Torner, Frederic Amat, Eduardo Arroyo... Art i vi, ¡quin gran maridatge!


L’'Escala del vi' d’Albet i Noya, una pintura mural creada per l’artista Joan Raven el 2009

5. Albet i Noya

Albet i NoyaAquest celler del Penedès ha sigut el primer en elaborar vins ecològics i s’ha obert buit al mercat amb unes etiquetes ‘boutique’ de línies contemporànies i creatives. La part antiga del celler, d’estil modernista, és obra de Josep Maria Pericàs. La més recent compta amb una preciosa sala de botes subterrània. A la masia de la finca hi ha l’anomenada ‘Escala del vi’, una pintura mural de Joan Raven. Entre les moltes opcions disponibles (recorregut en Segway, en Mehari...), una experiència queda per al record: tast al jardí de la casa amb unes fantàstiques vistes a la vinya. Màgic i inoblidable. ¿La Toscana? No, Sant Pau d’Ordal (Subirats). Can Vendrell de la Codina, s/n.


El celler Gramona / BLai carda torné

6. Gramona

Notícies relacionades

GramonaUn passeig entre espectaculars terres del Penedès (a peu o a cavall) treballades amb agricultura biodinàmica; el descobriment de la innovació més capdavantera i respectuosa amb l’entorn; una visita a la cava impregnada de més de 100 anys d’històries i secrets, i atapeïda d’ampolles treballades manualment una a una; un tast gairebé religiós d’alguns dels millors escumosos d’Espanya. Benvinguts a Gramona. Indústria, 36. Sant Sadurní d’Anoia.


7. Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

Celler Cooperatiu de Cornudella de MontsantAquí es descobreixen les claus de les anomenades catedrals del vi, creacions arquitectòniques aixecades a Catalunya a començaments del segle XX que representen el modernisme i el noucentisme aplicat en entorns rurals. Aquesta obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, demostra que la funcionalitat no està renyida amb l’espectacularitat. Comte de Rius, 2. Cornudella de Montsant.

Temes:

Escapades