On Catalunya

la ciutat del sol naixent

10 'ambaixades' del Japó a Barcelona

Recorrem botigues, restaurants, llibreries i festes de la ciutat que expandeixen la cultura nipona a la ciutat

zentauroepp46686133 japo190129110128

zentauroepp46686133 japo190129110128 / RICARD CUGAT

10
Es llegeix en minuts
Sílvia Alberich

El Japó aixeca passions no només pel deliciós i demandat mos de 'sushi', sinó també per l’ampli i atractiu ventall de propostes culturals i lúdiques que ofereix. I Barcelona és la millor opció per disfrutar de les singularitats i atractius del país asiàtic sense moure’s de la capital catalana

1. Per obrir boca...

1. Per obrir boca...Ochiai (Urgell, 110) i Usagui (Santjoanistes, 28)

ferran nadeu / Takashi Ochiai, a la seva pastisseria / 

Sens dubte, la gastronomia és un dels plats forts de l’univers nipó i a Ochiai ho saben bé. Aquesta pastisseria, batejada amb el cognom del seu fundador (Takashi Ochiai), s’ha convertit en un punt de referència per als amants del mos més exquisit. Al contrari del que es pugui pensar, Ochiai va començar la seva etapa, l’estiu del 1983, elaborant postres típiques catalanes i franceses. Va ser una dècada després quan va incorporar els típics japonesos.

Tot el que porta te verd matxa és el més sol·licitat. "És present en 'mochis', gelats, trufes... Tenim com a mínim 15 varietats d’aquest te", explica Ochiai (a la foto). També tenen creacions exclusives, com la 'mousse' de xocolata amb 'yuzu', un cítric típic japonès. 

La carta d’aquest dolç paradís també inclou autèntiques delícies occidentals, com les catànies d’ametlla i avellana caramel·litzada i el croissant artesà de mantega, premiat com el millor d’Espanya el 2013. Aquestes irresistibles creacions han fet mereixedor Ochiai del reconeixement de Millor Mestre Pastisser del 2014. I el 'panettone' que elaboren a la seva pastisseria va ser triat el millor d’Espanya el 2018.

I, per si això fos poc, els qui vulguin experimentar amb la gastronomia i l’art floral tenen l’oportunitat de fer-ho en algun dels cinc tallers que imparteixen: menjar japonès, 'ikebana', 'mochis', croissant i te verd. "Duren tres hores i són molt pràctics, perquè la gent ho pugui fer després a casa", afegeix Ochiai.

Un altre dolç referent japonès és Usagui, una acollidora cafeteria on es poden degustar des dels típics 'mochis' fins a les cassoletes de 'mousse' de te verd i el pa de meló, un brioix amb aroma a aquesta fruita. Els tes són un altre dels punts forts d’aquest establiment, que incorpora un obrador on s’elaboren els dolços de forma artesanal.

 


2. Per regalar-se un tiberi

2. Per regalar-se un tiberiRobata (Enric Granados, 55), Koy Shunka (Copons, 7), Wakasa (Nàpols, 287) i Ramen-Ya Hiro (Girona, 164)

ricard fadrique / Fabiola Lairet, del restaurant Robata / 

L’oferta de restaurants japonesos a Barcelona és amplíssima i molt variada. Tot i així, no tots estan al mateix nivell ni aconsegueixen traslladar el comensal a les 'izakayes' més emblemàtiques de Tòquio. Un dels que ho ha aconseguit ha sigut Robata, que significa ‘brasa’ en japonès. I és que el peix i la carn a la brasa són l’especialitat d’aquest local, on també es pot degustar un deliciós 'sushi'.

On també poden presumir de 'sushi' (i d’estrella Michelin) és a Koy Shunka, el nom del qual, traduït al català, significa "intensa aroma de temporada". El xef Hideki Matsuhisha és al capdavant d’aquest prestigiós restaurant, que fusiona els sabors típics del Japó amb els del Mediterrani. "No és un restaurant fusió, sinó un japonès la base del qual és el producte local", expliquen al restaurant. El seu producte estrella és la tonyina. Però no és l’únic. Els fideus japonesos, el pèsol amb el seu suc amb gamba i l’angula del delta de l’Ebre es troben també entre les seves delícies.             

I, per als qui busquen la màxima autenticitat i volen sentir-se com al menjador d’una casa del Japó, Wakasa és l’escenari ideal. Un matrimoni prepara amb dedicació i afecte cada plat en aquesta taverna de Gràcia, famosa pel seu exquisit 'sushi'. Si cal escollir, de la seva carta no s’han de perdre els 'nigiris' ni els 'makis' de salmó i nap.

Gairebé tan famós com el 'sushi' és el ramen, una sopa de fideus amb ingredients variats que s’ha convertit en una icona de la gastronomia nipona. A Ramen-Ya Hiro són experts en aquest plat, del qual només preparen tres varietats diferents –soja, miso i marisc– per una qüestió de qualitat i rapidesa. Els fideus són de producció artesana i el deliciós brou, resultat d’una llarga i lenta cocció que li atorga un sabor autèntic. Les cues són quilomètriques.


3. ‘Made in Japan’

3. ‘Made in Japan’Tokio-ya (Girona, 119)

Per als que vulguin disfrutar del país nipó sense sortir de casa (o fent-ho només per anar a comprar), la millor opció és Tokio-ya. En aquest supermercat tenen una àmplia oferta de productes d’alta qualitat procedents del Japó. “A diferència d’altres establiments que venen productes asiàtics, nosaltres estem especialitzats en els japonesos”, destaca Dunia Sánchez, responsable de la botiga, a la qual solen acudir “tant gent que ha anat al Japó i ha tastat la seva sana gastronomia, com persones que hi viatjaran i volen tastar-la primer”.  

Al 'sushi', l’arròs i la soja –baixa en sal i també sense gluten– s’hi uneixen superaliments típics del país asiàtic com l’alga 'wakame' i el 'natto'. La primera és rica en calci i ajuda a prevenir l’osteoporosi, mentre que el 'natto', un derivat de la soja ric en vitamines i minerals, és un gran aliat per prevenir malalties cardiovasculars. El matxa també és molt present en aquesta botiga, tant en caramels com en te i 'mochis'.


4. Molt més que accessoris

4. Molt més que accessorisMuji (passeig de Gràcia, 21)

El Japó no és només gastronomia. La roba, els productes per a la llar, la cosmètica i els articles de cuina i papereria han guanyat terreny en els últims anys i són un gran reclam. Conscients d’això i amb una filosofia que fuig de les marques, va néixer Muji –que en castellà significa "producte de qualitat i sense logo"–, que va inaugurar fa tot just dos mesos a Barcelona la seva botiga insígnia, la més gran d’Europa.

Es tracta d’un espai de 1.200 metres quadrats repartits en tres plantes i ubicat al passeig de Gràcia. Menjar, cosmètica japonesa, llibres relacionats amb els productes que venen i serveis personalitzats, tant per a roba com per a assessorament en interiorisme, són algunes de les novetats que es poden trobar en aquest espai. "Els articles de papereria i magatzem continuen sent els més demandats, tot i que la roba cada vegada va més a l’alça", afirma Joaquim de Toca, president de Muji a Espanya i Portugal.   


5. Haikus, tallers, un club de lectura i classes de japonès

5. Haikus, tallers, un club de lectura i classes de japonèsHaiku (Montseny, 7) Espai Daruma (Secretari Coloma, 32, local 7) Eikyo (Sant Medir, 13)

Haiku.

També venen accessoris de papereria, estris de cuina o nines a Haiku, que en japonès significa ‘poema’. Un nom molt encertat per a aquesta famosa llibreria, ja que, a més dels articles citats, compten amb una amplísima col·lecció de llibres. "Tenim molts títols, tant d’autors japonesos com d’altres països que parlen del Japó", destaca Marian Martínez Castellanos, responsable de la llibreria, on també organitzen tallers i cursos sobre diferents disciplines de la cultura nipona. Entre aquests cursos hi ha els d’'ikebana', aquarel·les, enquadernació japonesa, dibuix manga i escriptura de haikus.

Precisament, aquests poemes són el leitmotiv d’aquest acollidor espai, que organitza cada any un concurs de haikus en castellà i català. "Ja acumulem quatre edicions i, de cadascuna, n’editem un llibre", explica Martínez. Amb més freqüència –mensual–, ofereixen un club de lectura de literatura japonesa, gratuït i obert a tothom, en el qual pots descobrir des dels autors japonesos més famosos fins a altres de menys coneguts, i submergir-te en novel·les de diferents gèneres. 

Espai Daruma és un altre punt de trobada indispensable per als amants de la cultura japonesa. A més de classes de japonès, aquest espai organitza nits temàtiques, unes jornades en què aprofundeixen sobre diferents temes del país asiàtic mitjançant recursos de manga i 'anime', dos dels punts forts de l’entitat.

També ho són a Eikyo, un espai dedicat a la cultura japonesa que edita una revista homònima. En aquesta botiga es poden trobar des d’una mona 'totoro' per a nadons fins a un caganer de Pikachu, passant per un coixí de l’Arale i infinitat de darumes artesanals. Aquest singular espai també organitza tallers gastronòmics i artístics, així com presentacions i festes d’aniversari.


6. Vinyetes que prenen vida

6. Vinyetes que prenen vidaNorma Còmics (passeig de Sant Joan, 9) i Continuarà Còmics (Via Laietana, 29)

ricard cugat / Norma Comics / 

I, per gènere estrella, el còmic, que troba en el manga i l’'anime' la seva millor expressió. Barcelona acull algunes de les llibreries de referència en l’art de dibuixar vinyetes i explicar històries. Exemple d’això és Norma Còmics, que compta amb un impressionant fons de catàleg manga. "Tenim l’estoc més ampli en manga d’Espanya i treballem amb aquest material des que es va iniciar i es va popularitzar el gènere al nostre país", explica Miguel Ángel Parra, dependent de la botiga.

Pokemon, Pikachu i ‘Dragon Ball’ conviuen amb personatges de Marvel com ara Hulk, Spiderman i el Capità Amèrica en aquest magatzem de proximitat creat fa més de 35 anys. A més de continuar venent còmics, la llibreria es planteja realitzar altres activitats. "Estem renovant la botiga i, en un futur proper, farem exposicions, projeccions i sessions de firmes", afegeix Parra.

Un altre temple del còmic és Continuarà Còmics, una cèntrica llibreria a dos passos de la catedral a les dues plantes de la qual trobaràs en perfecta harmonia personatges de manga amb altres de còmics nord-americans i europeus.


7. Artesà i local

7. Artesà i localPika Pika Shop Bcn (Ramón i Cajal, 45)

I, per a emblemàtics, Goku, Doraemon i Arale, personatges que ocupen prestatgeries i bona part de Pika Pika Shop Bcn, una botiga situada al Born on es poden trobar, a més d’aquests il·lustres dibuixos animats, altres productes fets a mà per artistes locals.

Els amants de l’'amigurumi', el ganxet i la papiroflèxia podran aprendre i disfrutar en els cursos que organitzen a Pika Pika Shop Bcn. També ho faran els qui es vulguin iniciar en l’idioma japonès, una llengua ancestral que parlen uns 120 milions de persones, amb un curs sobre nocions bàsiques per conèixer de prop el seu sistema d’escriptura i les seves expressions típiques. 


8. Un festival de música, videojocs i gastronomia

8. Un festival de música, videojocs i gastronomiaKabukime.party (Fira Villarroel, a Villarroel, 216)

Una de les festes de Kabukime.party.

¿Busques una proposta d’oci nocturn que tingui l’autèntic segell nipó, en la qual no faltin la música, els videojocs i la gastronomia? Llavors, no pots perdre’t la cita mensual de kabukime.party, una proposta de lleure nocturn que va començar fa un parell de mesos a la Fira Villarroel (Villarroel, 216).

"Hi ha molta gent interessada en la cultura japonesa que necessita sentir-se identificada i connectar amb altres persones que hi són afins", explica Jordi Busom, un dels responsables de la iniciativa. I afegeix: "Kabukime.party és un punt de trobada exclusiu i elegant que pretén apujar el llistó de l’actual oferta nocturna centrada en la cultura oriental".

El nom fusiona la tradició amb la modernitat, ja que 'kabuki' vindria a significar "l’art de cantar i ballar" i ‘me’ és el primer pronom personal en anglès. Una selecció de discjòqueis, coreografies en directe dirigides per experts d’una escola internacional, jocs col·lectius, concursos i un càtering amb propostes asiàtiques i de fusió són els ingredients estrella d’aquesta proposta nocturna que guanya adeptes a cada festa. La pròxima cita, el 2 de febrer. 


9. De les coses de carrer a les transgressores

9. De les coses de carrer a les transgressoresMadam Chocolat (Bailèn, 12)

La moda del país del sol naixent és tan variada com original. Per això també ho són les seves botigues, que ofereixen peces i complements. El 'harajuku style' o estil de carrer japonès ha fet impacte a Barcelona, i l’exemple més representatiu és Madam Chocolat, un paradís per a amants del 'cosplay', un fenomen a l’alça consistent a disfressar-se d’algun personatge d’un llibre o pel·lícula japonesa.

L’estètica Lolita i el món gòtic comparteixen espai en aquesta peculiar botiga pensada per a totes les butxaques, ja que compta amb articles de segona mà i complements molt assequibles que donaran el toc final a un 'look' d’allò més singular.


10. Molt més que quimonos 

Notícies relacionades

10. Molt més que quimonos Nunoya (Trafalgar, 14)

juan camilo moreno / Nunoya / 

Anem ara a la matèria primera d’aquestes peces, els teixits. D’això en saben molt a Nunoya, una botiga atapeïda de teles acolorides i estampades procedents del Japó. Es poden comprar per metres o per retalls. Les precioses i originals teles de Nunoya són la base per confeccionar mocadors, coixins, samarretes, vestits espardenyes, qualsevol tèxtil per a la llar o, fins i tot, quimonos, peça fetitxe per excel·lència de la cultura nipona.