On Catalunya

ESTIC A WASHINGTON

Cine d'autor i de gorra

A la capital dels EUA no cal gastar-se ni un dòlar per veure bones pel·lícules. N'hi ha de gratuïtes en galeries d'art, centres culturals i alguns antres de pel·lícula

zentauroepp42650814 cine180412135340

zentauroepp42650814 cine180412135340

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La capital dels Estats Units és una ciutat amb bastant més vida subterrània del que suggereixen les guies turístiques i el seu paisatge urbà, però per trobar-la s’ha de fugir d’idees preconcebudes i estar atent a les cartelleres culturals. Especialment si es vol disfrutar de la cultura sense que la butxaca se’n ressenti gaire. Passa amb la música en directe. Hi ha molts concerts en petits restaurants, bars amb subterranis eixordidors i esglésies que alternen les catequesis amb música de bandes que generalment encara no tenen edat per beure cervesa. I aquesta lògica també serveix per al cine. Per veure bones pel·lícules no cal pagar entre 13 i 15 dòlars (entre 10 i 12 euros) per asseure’s en un cine normal i corrent. Unes quantes galeries d’art, centres culturals i antres variats ofereixen projeccions gratuïtes per al cinèfil. Des del cine clàssic a la sèrie B, passant per documentals o pel·lis de Bruce Lee.  

Els centres culturals són una aposta segura per veure cine independent, estranger i d’autor, la classe de cintes que escassegen a les sales convencionals. L’últim divendres de cada mes la cita és a l’Institut Goethe, on es projecten pel·lícules en alemany subtitulades. Per als amants de Kurosawa Imamura, el Centre d’Informació i Cultura del Japó ofereix una programació extensa amb cicles retrospectius i, al seu torn, mirades a gèneres més nous com l’anime. Sense sortir del continent asiàtic, la galeria Freer Sackler alterna festivals com el Made in Hong Kong o el Festival de Cine Iranià, amb pel·lícules recents com la indonèsia 'Marlina the murderer in four acts'. 

DUES PEL·LÍCULES GRATIS A LA BIBLIOTECA DEL CONGRÉS

Notícies relacionades

La Biblioteca del Congrés és un dels llocs més fascinants de Washington, una cosa així com una versió moderna del que devia ser al seu dia la d’Alexandria. Té la col·lecció mundial més gran de llibres, mapes, gravacions, pel·lícules i publicacions periòdiques en tota classe d’idiomes, més de 167 milions d’elements catalogats que ocupen 1.348 quilòmetres de prestatgeries. Entre aquesta muntanya impressionant de cultura també es pot veure cine gratuït. Un parell de pel·lícules al mes, al Teatre Mary Pickford. Un altre lloc increïblement evocador per disfrutar del setè art és el National Mall. El cicle comença al juny, sempre al vespre, en pantalla gegant, amb el personal estirat a la gespa i amb el Capitoli al fons.

Si es busca una experiència una mica més abracadabrant, el col·lectiu Shaolin Jazz punxa hip-hop amb pel·lícules de kung-fu com a rerefons al bar Songbird. I la Societat de Cine Psicotrònic celebra el seu trentè aniversari amb cine de sèrie B i de terror cada dilluns a l’Smoke & Barrel, un altre bareto de la ciutat.

Temes:

Estic a