On Catalunya

DE BOTIGUES

La Inexplicable: literatura de proximitat

Obre un nou espai literari al barri de Sants que (paradoxalment) té moltes històries per explicar

zentauroepp41630257 inexplicable onbarcelona180125132426

zentauroepp41630257 inexplicable onbarcelona180125132426 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

Al número 78 del carrer de Galileu, on es creua amb el de Miquel Àngel, han canviat la fruita a granel pels llibres, i les recomanacions de queviures de temporada, per gèneres literaris com la novel·la, la poesia o l’assaig. Encara que asseguren que la seva ubicació entre personatges històrics és pura coincidència, l’espai literari La Inexplicable es presenta com un enclavament cultural compromès amb la literatura, l’escriptura i amb la comunitat. 

«En els temps inexplicables que vivim, necessitem llibres per crear consciència i tenir un punt de vista crític», afirmen Anun Jiménez i Gloria Arquillo, impulsores d’aquest projecte en forma de cooperativa, que va obrir les seves portes a mitjans de novembre. «A més, ens van dir que era una bogeria, un fet gairebé inexplicable obrir una llibreria avui dia, per això vam decidir posar-li aquest nom», afegeixen. Dues dones valentes al capdavant d’una iniciativa prometedora: una llibreria literària al barri de Sants.

Abans de ser una fruiteria, aquest petit local va ser durant set dècades un colmado dels de tota la vida, on els propietaris tenien un conill molt conegut al barri. «Fa uns dies, va passar per aquí el veí que havia sigut propietari del conill i ens va explicar que els seus pares l’hi  van regalar als propietaris del colmado perquè havia crescut massa», revela Jiménez entre rialles. 

«Des del principi teníem clar que la nostra llibreria havia de ser a Sants perquè, a part del nostre objectiu comercial, volem fomentar la lectura, el tracte de proximitat i crear comunitat entre els veïns», explica Jiménez, que es declara una enamorada del barri.

REPTE LITERARI

L’Anun i la Gloria es van conèixer treballant al tercer sector i, arran d’un repte literari que van organitzar amb un grup d’amigues, van començar a madurar la idea d’obrir una llibreria. El repte consistia a llegir llibres de 24 categories diferents durant un any -¿per exemple, llibres amb la tapa blava, llibres escrits per poetes novells, llibres d’autores afroamericanes- i, després de cada lectura, reunir-se al voltant de la taula per comentar què els havien semblat. Reconeixen que al final totes van acabar llegint més de l’esperat perquè es recomanaven llibres les unes a les altres. «Aquesta mena de grup literari amateur va ser el que ens va propulsar fins a l’obertura de la nostra pròpia llibreria», recorda Arquillo. «Vam començar a dissenyar el nostre pla de negoci i van fer un postgrau de llibreria per tenir totes les eines i iniciar el projecte».

La Inexplicable

Entre les obres que no faltaran mai en aquesta nova llibreria literària destaquen 'Vindicació dels drets de la dona', de Mary Wollstonecraft, considerat com un dels primers assajos de literatura i filosofia feminista, 'Les ciutats invisibles', d’Italo Calvino i referent de la literatura contemporània actual, i les novel·les gràfiques de Joe Sacco.

ACTIVITATS

Notícies relacionades

Les impulsores del projecte reivindiquen el concepte de La Inexplicable com a llibreria literària, ja que està especialitzada en literatura, i com a espai literari, perquè han començat a dissenyar una programació d’activitats que inclou l’organització d’un curs de creació literària tots els dilluns de febrer a juny, la celebració de grups de lectura de diferents temàtiques, com per exemple dones inexplicables, el tercer dimecres de cada mes, o el repte literari inexplicable, l’últim divendres de cada mes. Per fer aquestes activitats tenen preparada una magnífica sala al soterrani del local que convida al debat i a la reflexió. A més, val la pena seguir les seves xarxes socials per saber quan organitzen el pròxim vermut literari, on presenten algunes novetats editorials i parlen amb autors. 

Paradoxalment, a La Inexplicable tant les llibreteres com els centenars de llibres que hi ha tenen infinites històries per explicar.