On Catalunya

SOC A PARÍS

Et portem a l'hort a Correus

Una associació formada per antics carters manté 700 metres quadrats de cultius a la teulada de Correus

zentauroepp41642109 paris180117200628

zentauroepp41642109 paris180117200628

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Al gran centre de distribució de Correus de la Chapelle, envoltat de vies fèrries i amb vistes al metro aeri que travessa el popular districte XVIII de París, no hi ha només cartes a l’espera d’arribar al seu destí. Si un puja l’escaleta de metall que condueix a la teulada de l’edifici, els peus deixen enrere la duresa del ciment i comencen a enfonsar-se en una alfombra d’encenalls de fusta. Ja estem més a prop del cel. ¡I de la terra!

Tomàquets, albergínies, carbassons, mongetes, pebrots, cogombres, enciams, espinacs, maduixes, gerds, julivert, alfàbrega, mostassa... Un autèntic hort urbà d’altura on la vista es perd a l’horitzó parisenc, aliè a l’endimoniat trànsit d’allà baix.

A la gran terrassa de Correus hi ha 700 metres quadrats de terra cultivada, un hivernacle, ruscos i fins i tot un galliner amb cinc gallines d’un col·legi del barri. Velles safates taronges que abans utilitzaven els carters s’han reconvertit en jardineres, les saques grogues s’han transformat en pufs i palets de fusta donen vida a una gran taula de pícnic.

«La idea és crear un espai de llibertat, d’experimentació, per tornar a cultivar i menjar productes locals», explica Sophie Jankowski, antiga directora d’una oficina de Correus i presidenta de l’associació Facteur Graine (Carter Llavor), que va guanyar el 2016 el concurs de l’ajuntament de París sobre projectes d’agricultura urbana.

L’hort segueix els postulats de la permacultura, un mètode que s’inspira en la naturalesa per cultivar varietats de plantes que es protegeixen i es fertilitzen mútuament sense necessitat de compostos químics. 

UN MERCAT AL MES

Una vegada al mes, l’associació organitza un mercat per distribuir la collita als voluntaris que hi col·laboren i als 540 carters que treballen a sota l’hort, una forma de buscar alternatives a les actuals maneres de distribució.

Notícies relacionades

A més, els col·legis estan convidats a conèixer les activitats de l’enorme terrassa i hi haurà cursos de formació. Alguns xefs ja hi han passat per donar classes de cuina als mateixos fogons on la jove Auriane prepara sota un sol hivernal una sopa de verdures.

El següent objectiu: animar altres carters a seguir els seus passos. «Esperem inspirar altres projectes. Hi ha 200.000 carters a França i Correus té molts quilòmetres de teulades. Això es pot repetir», diu Jankowski. L’ambició és compartida per l’ajuntament, que s’ha proposat donar a la capital un aire vegetal i promet 100 hectàrees de façanes, murs i teulades verdes d’aquí al 2020.

Temes:

Estic a