On Catalunya

ETNOTURISME

Diversió entre vinyes

Al Penedès hi ha propostes com safaris fotogràfics, passejades en bicicleta i tallers d'aromes

nmartorell39802393 onbarcelona  verema del cava170906184508

nmartorell39802393 onbarcelona verema del cava170906184508

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Observar les estrelles a l'altura de les vinyes, un taller d'aromes, sopars en cellers, dinars a l'aire lliure, safaris fotogràfics, passejades pel costat del riu, visites a granges, rutes per contemplar papallones, tastos, vermuts, recorreguts per naus de fermentació que contenen dipòsits on el most viu la seva metamorfosi etílica són propostes de La Verema del Cava al Penedès. L'objectiu és acostar la verema als visitants, just en un any en què s'ha avançat la recollida del raïm a causa de la sequera per garantir el punt òptim de maduració de cada varietat i dosificar l'equilibri de les aromes, els sucres i l'acidesa.

Tots els caps de setmana de setembre es programen activitats dins d'aquesta iniciativa impulsada per l'Institut del Cava, en la qual participen 12 cellers que recol·lecten i seleccionen el raïm a mà per mimar l'excel·lència. Agustí Torelló MataCodorniuFreixenetGiró RibotGramonaJuvé & CampsLlopartMestresSegura ViudasSumarrocaTorelló Vilarnau obren les portes de les seves finques i vides entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània, on madura el raïm del Penedès davant les muntanyes de Montserrat.

El celler i les vinyes d'Agustí Torelló Mata tenen la seu a Sant Sadurní d'Anoia, capital del cava. El seu temps de criança determina la mida i l'abundància de les bombolles. Aquesta marca familiar es caracteritza per valorar les varietats autòctones tradicionals, com el macabeu, el xarel·lo i el parellada.

"Aquest any, igual que el 2015 i el 2017, els grans de raïm són més petits, però la qualitat serà molt millor", assegura l'enòleg Àlex Torelló, fill del fundador d'aquesta empresa que proposa per al diumenge 17 un safari fotogràfic per l'antic camí dels molins de paper en un paisatge on es contemplen el riu i les vinyes. També hi ha una visita al Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit, «amb tastos i una fideuà a l'ombra dels pins», afegeix Gemma Torelló, responsable de la gerència.

Tast a cegues

Notícies relacionades

Les caves de Codorniu van ser construïdes entre el 1902 i el 1915 per l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. La seva proposta per al dissabte 30 consisteix en un tast a cegues, amb una explicació de les varietats de ­raïm, les aromes, els cupatges i la criança dels seus vins espumosos. Tot això acompanyat d'un aperitiu després de visitar la seva espectacular finca.

Una setmana abans, el dissabte 23, se celebra el Festival d'Estiu entre Vinyes a Vilarnau, just abans de la posta de sol. Consisteix en un passeig per les vinyes, una barbacoa, música en directe i ball. Aquell mateix dia, Gramona mostra com els seus cultius han anat evolucionant cap a l'agricultura biodinàmica gràcies a l'ajuda aportada per la seva granja amb gallines, vaques, ovelles i cavalls. La cita finalitza amb un dinar campestre. Aquest dissabte, dia 9, Sumarroca proposa una visita al celler que inclou tastar el most i trepitjar raïm descalços com es feia antigament.