On Catalunya

Soc a Londres

Posa una ampolla d'oxigen a la maleta

L'aire fresc és el nou producte de luxe dels londinencs. Un negoci en auge: a 12,10 euros la llauna amb 50 inhalacions. En els primers cinc dies de l'any, la ciutat va sobrepassar el límit de contaminació establert per a tot el 2017 

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El jove en la trentena amb malles de licra i vambes esportives travessa corrent pel pont de Putney mentre es posa una ampolleta metàl·lica a la boca. A primera vista semblaria que està bevent un glop d’aigua. El que fa en realitat mentre travessa per un dels punts amb més trànsit de Londres és inhalar oxigen. Va ser el mes de març passat quan la firma Boost Oxygen va llançar unes noves ampolles urbanes, lleugeres, de mida reduïda, fàcils de portar a la butxaca, carregades amb dos litres d’oxigen, d’una puresa entre el 95 i el 98%. Cinquanta inhalacions per llauna, al preu de 12,10 euros. Un negoci en auge. L’aire fresc és el nou luxe dels londinencs.

Londres és una metròpolis amb molts fums, cada vegada més. Només durant els cinc primers dies d’aquest any, la ciutat va sobrepassar el límit màxim de contaminació establert per a tot el 2017. En un lloc com Brixton Road, només van caldre 24 hores per excedir el límit anual. Un trist rècord. L’alcalde, Sadiq Khan, va decretar al gener l’estat d’emergència durant diversos dies, cosa que en la pràctica només significa que cadascú és més conscient de la porqueria que irremeiablement s’està ficant als pulmons. La preocupació per la qualitat de l’aire és cada vegada més gran i, segons mostra el mapa barri per barri, els districtes més cèntrics i cars, com la City, Westminster, Chelsea o Belgravia, també són els més contaminats. Metre quadrat a preu d’or i verí a l’obrir la finestra de la sala. Les agències immobiliàries confirmen que els futurs compradors pregunten cada vegada més per la qualitat de l’aire en tal o tal zona, quan busquen una propietat.

Notícies relacionades

Les dosis d’oxigen per a transeünts i per a aquells que practiquen esport al carrer només són part del negoci de l’aire fresc. Els que tenen mitjans econòmics suficients han començat a segellar hermèticament la seva vivenda. L’aïllament del món exterior permetria respirar sense preocupacions a dins de casa gràcies a un sistema de ventilació amb filtres que promet aturar les partícules contaminants i injectar aire purificat. Immobiliàries com Ipsus Development ja construeixen els seus nous edificis amb aquest tipus de ventilació, atenent a la demanda del que consideren un boom de sistemes per netejar l’aire.

Una altra alternativa ecològica en voga és la creació de jardins verticals interiors. Parets vivents en les quals falgueres i altres plantes especialment seleccionades succionen les partícules contaminants de l’aire a manera de purificadors naturals. 

Temes:

Estic a