On Catalunya

Propostes de lleure

Culturalment inquiets

La programació de CaixaForum Barcelona trenca motllos amb Nit Found!, el punt de trobada de la cultura d'avantguarda amb el públic jove de la ciutat

44701908 2324221794272783 4742527369556787200 o

44701908 2324221794272783 4742527369556787200 o / CATHY LOUGHRAN

4
Es llegeix en minuts
Anna Solà

Art, cultura i ruptura són tres substantius que sovint no van de la mà en els cercles artístics i culturals barcelonins. Per això, CaixaForum Barcelona ha donat un cop d’efecte programant, per al 18 d’octubre, la segona edició de la trobada cultural d’avantguarda Noche Found!, un dels millors aparadors per als artistes més trencadors de la capital catalana.

Durant la tarda i la nit, l’esdeveniment aplegarà el millor talent nacional i internacional en el camp de les arts visuals, la música, l’arquitectura, el disseny, la il·lustració i les noves tecnologies en un ampli ventall d’activitats.

Nit Found! apel·la al públic més inquiet, obert a les sorpreses i disposat a convertir-se en cocreador en les activitats que proposa l’esdeveniment. Per això, quatre de les cinc activitats que ofereix l’esdeveniment són gratuïtes.

Possibilitats infinites

Aquesta trobada, que també se celebra a CaixaForum Madrid, és el plat fort de Found!, la línia de programació artística de CaixaForum Barcelona, gestionat per La Caixa, que proposa una interessant immersió a la cultura avantguardista i innovadora de la ciutat.

Nit Found! vol que el públic participi en una experiència cultural alternativa. Per a això, es desmarca de les activitats artístiques convencionals i llança una aposta per les ‘performances’ que generin un diàleg entre disciplines. En conseqüència, busquen expandir les diferents possibilitats de l’art i la creació.

En l’esdeveniment, el públic tindrà un paper actiu i responsable en el procés de creació artística, podrà sentir-se com l’autèntic protagonista i conèixer de primera mà el pensament i la creació dels cercles artístics més dinàmics de Barcelona.

Cultura contemporània

Nit Found! és producte de la barreja del cicle consolidat DNIT, enfocat en la música electrònica, i de Trobades amb..., un espai de relació del públic i diferents creadors, tots de CaixaForum.

Amb aquest tipus d’activitats, el centre cultural es vol donar a conèixer entre el públic barceloní més jove com un espai actiu i atent a les noves propostes artístiques que sorgeixen a Barcelona.

Reinterpretar Fontana

El recorregut artístic que proposa Nit Found! començarà a les 18.30 hores al vestíbul del CaixaForum Barcelona de la mà de Paloma Muñoz, que oferirà la seva interpretació escènica de la instal·lació permanent que embolcalla el vestíbul del centre cultural: ambient espacial núm 51-A1, de l’artista Lucio Fontana. La ‘performer’ es connectarà a aquest ‘ambient’ a través del seu llenguatge del cos, dialogant cara a cara amb el gegantí arabesc de neó suspès en l’aire. «Vull habitar el seu reflex, submergir-me en aquesta piscina que podria ser com les ganivetades a la tela de Fontana, l’entrada a un altre univers amb un altre temps i amb un altre espai. Ser neó, arabesc, gas, filigrana. Fer-me immaterial, dissoldre’m en aquest gest», explica Muñoz.

Un procés creatiu musical de prop

A partir de les 19.30 hores, agafa el relleu una de les artistes destacades en diferents llistes musicals espanyoles. És la cantautora bilbaïna Ana Fernández-Villaverde (Bilbao, 1974), també coneguda com La Bien Querida que, en la seva música barreja molt enginyosament la rumba, les influències àrabs i l’electrònica.

Sota la premissa de les Trobades amb..., en aquest espai els assistents tindran la possibilitat de conèixer i veure de prop el procés creatiu de La Bien Querida. És una experiència única que dista de ser una conferència: serà una autèntica cita amb la cantant per conèixer les seves cançons des d’una perspectiva diferent. Aquesta trobada reivindica, a més, els espais compartits i d’escolta activa entre creadors i consumidors de cultura. ¡Els assistents sabran com entren... Però no com surten!

Una peça musical de tots

Movent-se entre la composició musical, la interpretació vocal i el coneixement tàctil, el taller experimental Shapereader Chorale unirà la investigació vocal de la cantant i compositora Maria Arnal i el sistema comunicatiu tàctil Shapereader, creat per l’artista Ilan Manouach. El resultat del taller, en què participen persones amb i sense diversitat visual, artistes, professionals i amateurs de la música, es presentarà a les 21.00 hores al vestíbul del CaixaForum.

L’activitat programada consistirà en la interpretació d’una peça musical creada col·lectivament durant les sessions prèvies, convertint la proposta de Shapereader, un sistema de comunicació tàctil, en un sistema alternatiu de notació gràfica musical.

Maridatge a base de ‘grooves’

Les diferents activitats de l’esdeveniment comptaran amb l’acompanyament musical de DJ Virginie aka Vir, que punxarà els sons més ‘grooves’ al vestíbul del CaixaForum. Es convertirà en un espai de trobada amb servei de bar per intercanviar les troballes de la Nit Found!

Notícies relacionades

En les seves sessions, DJ Virginie aka Vir combina els sons del soul, el funk, el hip-hop i l’electrònica, una música que li ha permès viatjar a Veneçuela, Finlàndia, Nova York, Itàlia i França.

A Barcelona ha punxat als festivals de referència de la ciutat com ara DGTL Barcelona, Brunch Electronik, SoundEat!, el Festival Cruïlla i el Primavera Sound. En la sessió de la Nit Found! (fins a les 22.00 hores), el públic podrà disfrutar del seu nou projecte, Shakti Alliance, deixant el seu segell d’identitat en una vetllada diferent.