On Catalunya

CINE

'Els dies que vindran': llàstima que no vinguin de París

Amb l'estrena del quart llargmetratge de Carlos Marqués-Marcet, repassem altres films que tracten sobre la joia i el dolor que causa portar un fill al món

zentauroepp48716731 onbarcelona pelicula los dias que vendran190626184645

zentauroepp48716731 onbarcelona pelicula los dias que vendran190626184645

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

El quart llargmetratge del director català  Carlos Marqués-Marcet no és un documental, però el que explica no és del tot fictici. Un retrat íntim d’una jove parella barcelonina al llarg dels nou mesos durant els quals transcorre el seu embaràs, 'Els dies que vindran' guanyadora al passat Festival de Màlaga està protagonitzada pels actors María Rodríguez i David Verdaguer, que són parella a la vida real i mentre rodaven ella estava embarassada de debò. I tot i que no van construir els personatges com són ells mateixos, està clar que no els va costar posar-se en el seu paper a l’hora de capturar els canvis físics i els vitals: les alegries, les expectatives i les decepcions.

Els dies que vindran 

Espanya, 2019DramaRepartiment: María Rodríguez, David Verdaguer, Albert Prat, Sergi TorrecillaDirecció: Carlos Marqués-Marcet

Com a resultat, la pel·lícula amb què Marqués-Marcet completa el seu tríptic generacional sobre les relacions modernes i les seves contradiccions –’10.000 km’ (2014) i ‘Tierra firme’ (2017) van ser les entregues prèvies– és un dels retrats cinematogràfics més honestos i realistes que es recorden, sobretot la joia i el dolor que causa portar un nadó al món. L’estrena a Espanya és una bona excusa per repassar les més destacades entre la resta de pel·lícules dedicades a aquest tema.

1. Blog (2010)

Basada en el cas real de 17 adolescents nord-americanes que van decidir quedar-se embarassades alhora perquè volien que algú les estimés tota la vida, l’opera prima d’Elena Trapé retrata un grup de noies de 15 anys de classe mitjana-alta que arriben al mateix pacte per viure emocions fortes que les distingeixin de la resta.

2. Juno (2007)

L’adolescent embarassada del títol decideix no avortar i donar el nadó en adopció a una jove parella. Durant nou mesos, la jove veurà com l’embaràs afecta la relació amb els seus pares i amb el seu nòvio, i la imminent arribada d’un fill farà treure els draps bruts al si d’una parella aparentment perfecta.

3. Lío embarazoso (2007)

Després d’aconseguir un ascens professional, Alison surt per celebrar-ho, agafa una bona borratxera i n’acaba pagant el preu. Després d’un sexe fugaç –o això creu ella– amb Ben, descobreix que està embarassada, i que el pare del nadó és absolutament incapaç de fer de pare. Encara que, d’altra banda, tot s’aprèn.

4. La semilla del diablo (1968)

Mia Farrow i John Cassavetes donen vida a una parella que decideix tenir un nadó sense que ella sàpiga que ha sigut elegida pels seus veïns, membres d’una secta satànica, com a encarregada de donar a llum el fill de Satanàs. Les pors i ansietats derivades de la maternitat convertides en una obra cabdal del terror psicològic.

5. Hijos de los hombres (2006)

Per a algunes de les parelles, engendrar un nadó pot representar una esperança de futur. Aquest thriller postapocalíptic és una extensió d’aquesta idea. En un món on la gent fa 20 anys que no es pot reproduir, una dona es queda embarassada. La supervivència de l’espècie humana depèn de la seva pròpia.

6. Un lugar donde quedarse (2009)

Després de saber que tindran un nadó, una parella viatja pels Estats Units a la recerca de models de paternitat entre amics i familiars. El director Sam Mendes ofereix algunes morals més aviat ràncies: no casar-se és subversiu, adoptar és inacceptable i ser fill de pare solter és una maledicció.

7. Adiós, cigüeña, adiós (1971)

Notícies relacionades

Una noia es queda embarassada durant una excursió col·legial en què té una trobada sexual amb un noi que li agrada d’una altra escola. Decideixen ocultar la notícia als seus pares per por de la reacció, i seran tant la colla d’amigues d’ella com la d’amics d’ell els que s’encarregaran de preparar el naixement del nen.

8. Embarazados (2016)

Quan es decideixen a tenir un fill, Alina i Fran s’adonen que és difícil concebre quan ets a prop dels 40. Ell té una esperma de pèssima qualitat i ella està en etapa premenopàusica. Però farà el que calgui, fins i tot pagar tota sola els 8.000 euros que costa el tractament de fecundació in vitro.

Temes:

Cine