On Catalunya

TEATRE

5 obres imprescindibles del Festival Oui!

Dimarts s'estrena la tercera edició del Festival Oui! Set espectacles i activitats paral·leles desplegaran l'escena francòfona per Barcelona fins al dia 17. En destaquem cinc

zentauroepp46687944 teatro190129112412

zentauroepp46687944 teatro190129112412 / PANTA

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El teatre francès desembarca a Barcelona del 5 al 17 de febrer amb la tercera edició del Festival Oui! L’idioma del país veí, que durant generacions va rivalitzar amb l’anglès, convertit avui en referent estranger que ha colonitzat el món global, intenta acostar-se de nou als espectadors catalans. Set espectacles i una sèrie d’activitats paral·leles permetran aprofundir en l’escena francòfona. Totes les obres s’exhibiran amb subtítols en castellà. Diverses obres aborden temes de rabiosa actualitat, com la captació d’adeptes per islamistes radicals i la globalització en un món dominat per ‘lobbies’.   

1. ‘Désaxé’: Males influències

Per primera vegada, la proposta inclou l’estrena de dues obres que després s’estrenaran a França.  La primera que es veurà és ‘Desaxé’ (Descentrat), ‘opera prima’ de Hakim Djaziri, un text autobiogràfic d’algú que coneix bé els processos d’adoctrinament i radicalització utilitzats pels gihadistes. El seu autor, que participa en el muntatge amb Florian Chauvet i Leïla Guérémy, va ser temptat per l’odi dels islamistes radicals per a la causa però va evitar a temps caure a les seves xarxes.  El seu text, que va aconseguir el Grand Prix du Théâtre (ACT) 2018, dirigit per Quentin Defalt, pujarà a l’escenari a l’Institut Francès. Dimarts, dia 5. 20.00 hores.


2. ‘Pas pleurer’: Records de la guerra civil

‘Pas pleurer’ (No es pot plorar) és una novel·la de Lydia Salvayre inspirada en una història de la guerra civil espanyola, basada en les vivències de la mare de l’autora, que va viure el conflicte en un petit poble català. L’adaptació del llibre, premi Goncourt 2014, és l’altra estrena absoluta del festival.  Anne Sée i l’actor català Marc Garcia-Coté representen la peça. Institut Francès. Divendres, dia 8. 20.00 hores.


3. 'Reconstitution': Dissecció de l’amor

L’autor i director Pascal Rambert va crear per als veterans actors Véro Dahuron i Guy Delamotte aquest text, en què dos professors universitaris que es van estimar intenten reconstruir la seva història. La visió dels seus records, no sempre coincident, els porta a un enfrontament directe, tens i sincer. Creació aplaudida de la companyia Panta Théâtre de Caen d’un interessant autor, de qui ja s’han vist a Espanya obres com ‘Soeurs’, ‘Répétition’ i ‘La clôture de l’amour’. Institut del Teatre. Sala Ovidi Montllor. Dissabte, dia 9. 20.00 hores.


4. 'Europe Connexion': el poder dels 'lobbies’

Notícies relacionades

Un lobbista de la indústria agroalimentària defensor dels pesticides protagonitza una obra que mostra el costat més pervers de la globalització. L’interès econòmic s’erigeix per damunt de tot i de tothom, segons demostra l’autora Alexandra Badea, que ja va abordar aquest tema des d’una altra perspectiva a ‘Pulverisés’, programada l’any passat a la mostra. Institut del Teatre. Sala Estudi. Dimarts, dia 12. 20.00 hores.  


5. ‘Soyez vous-même’: ¿Ser o semblar?

Cinisme, comicitat, humor àcid i absurd es barregen en aquesta proposta de l’autor i director Côme de Bellescize. Una entrevista de feina es converteix en un estrany joc entre qui ofereix la feina, una persona minusvàlida, i la candidata. Entre elles s’estableix un joc de seducció, humiliació i xantatge que obliga l’espectador a plantejar-se preguntes entre la importància del ser i semblar. Éléonore Joncuez i Fannie Outeiro protagonitzen aquesta obra. Institut Francès. Dijous, dia 14. 20.00 hores.

Temes:

Escenaris Teatre