On Catalunya

LA NOVA NORMALITAT DE COPES

De festa a Barcelona: la tarda és la nova nit

Per fer ronda de bars, cal deixar enrere el mite del tardà ibèric, canviar els fusos horaris i abraçar la puntualitat del vell continent. S'imposa la gresca a l'europea

zentauroepp54756310 onbarcelona200904122718

zentauroepp54756310 onbarcelona200904122718 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Vas tard. T’agrada arribar a les festes quan tothom porta ja fa estona que hi és, donar-ho tot fins al final i tornar a casa ben tard per anar a dormir amb restes de patates a les comissures. Però toca treure’s de sobre tota aquesta gansoneria mediterrània i convertir-la en disciplina europea. Si els bars tanquen abans, s’haurà d’aplicar certa puntualitat anglesa, arribar a ritmes de metrònom alemany i banyar els nostres glops en coneixement hel·lenístic. Només així podrem desembarcar a temps en aquestes barres que retorcen les agulles del rellotge per garantir-nos la festa.

Al Iôsif (Margarit, 27) et canvien literalment l’hora. Aquest local d’estil soviètic va decidir girar-ho tot amb els seus dimarts de Gattopardo: avancen dues hores i mitja l’horari de la vella normalitat i et conviden a començar abans el festival per poder tancar a l’hora governamental cantant el ‘Bella ciao’ amb aires passats. Raúl Muniente, propietari d’aquest revolucionari local del Poble-sec, explica que, amb les discoteques tancades, els diumenges a Iôsif s’animen, perquè el personal arriba amb força per a la cúmbia que sona des de l’hora del vermut. Aquí s’aspira que la gent piqui algunes tapes abans d’entregar-se a la vesprada bolxevic. Això sí, sembla que, si està asseguda, la parròquia renuncia una mica a lligar.

Un enclavament ideal per celebrar ritus nòrdics és l’Ølgod Craft Beer Bar (Hospital, 74). Aquest local a mig camí entre la imatgeria vikinga i la pulcritud dels millors pubs alemanys és ideal per mantenir a ratlla els nerviosismes sanitaris: la distància està garantida amb taules fixades a la paret. Les seves cerveses artesanals et porten el ressò de ‘L’anell dels nibelungs’, tot i que en realitat hi sonen els puntejos nerviosos dels Strokes.

Una altra cerveseria d’elaboració finíssima amb espai de sobres per no esquitxar-se gel hidroalcohòlic és el Garage Beer Co (Consell de Cent, 261). L’ambient reservat del gegant pub irlandès Michael Collins (plaça de la Sagrada Família, 4) és ideal per sentir el teu col·lega conspiranoic detallar-te com Miguel Bosé va fundar el Club Bilderberg, i a l’exquisit bar belga Belchica (Villarroel, 60) et pots enredar d’hora creant noves tendències etíliques: mascareta a baix, ‘chupito’ a dalt, mascareta a baix, repeteixes tres vegades i te’n vas calentó a teletreballar.

Fraternitat de barra

A Gràcia, un altre pub amb estil on es menja i beu animadament és el Bar Viu (Perla, 26). Des de les sis de la tarda, aquest és el lloc ideal per donar-nos una treva com la que van compartir francesos, anglesos i alemanys a les trinxeres aquell Nadal de 1914. Enric Guillén reparteix bon rotllo des de la barra i promou fraternitat al seu local, perquè té clares les conseqüències que es divideixi la societat, es demonitzi l’oci nocturn i desapareguin els locals petits darrere franquícies impersonals.

Notícies relacionades

Si passem llista als nostres locals predilectes, reconforta saber que el Bar Vinil (Matilde, 2) continua aportant calidesa sense importar l’hora, que el Casset Bar (Est, 11) conserva el seu magnetisme retro, que el Curtis Audiophile Cafe (Mallorca, 196) continua girant vinils gloriosos, el Buenavista Bar (Sant Crist, 23) se les apanya sense els seus bingos musicals, i que si arribeu al Raval a l’hora de la tarda apropiada, tindreu el Bar Olimpic (Joaquín Costa, 25) o el Celler Berlanga (Joaquín Costa, 39) per a vosaltres solets. 

Així que defensa el teu bar. Si parlen de restriccions, intenta veure el got mig ple i procura acabar-te’l amb un gest mesurat, res de grans glops i gestos cavernícoles demanant-ne una altra. Esperit europeu, recorda. I si et ve de gust, espirituosos a la copa. El capvespre és la nova mitjanit.

Temes:

Bars