On Catalunya

CONCERT

Amy Macdonald: ¡com sona Escòcia!

L'autora de 'This is the life' torna amb 'Under stars'. Sota les estrelles de la seva Escòcia natal hi ha un cosmos musical digne d'admirar

nmartorell42761797 onbarcelona amy mcdonald180409192202

nmartorell42761797 onbarcelona amy mcdonald180409192202

1
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Més enllà de gaites i violins, Escòcia fa dècades que és un excel·lent planter d’artistes d’estils i repercussions diverses. En un país on l’animal nacional és l’unicorn, tot és possible. La folky Amy Macdonald va debutar amb 'This is the life' a les llistes d’èxits del seu país el 2007 i li va prendre el número u a Radiohead.

A penes superava els 20 anys i ja era una supervendes. Els amants del futbol també la reconeixeran com la veu de la selecció escocesa: el 2010 va cantar l’himne 'Flower of Scotland' abans de cada partit internacional de l’Eurocopa a Glasgow.

Amy Macdonald

Room Festival. RazzmatazzHorari: 14 d'abril, 21.00 horesPreu: des de 22 €

Quan més d’un la donava per extingida, Macdonald va tornar a l’actualitat  el 2014 quan, amb Franz Ferdinand, va ser cap de cartell del concert per la independència d’Escòcia. La carrera de la cantautora -i geògrafa, per cert- és tan zigzaguejant com el riu Tay. Això explica que els seus fans  aplaudeixin la seva recent reaparició. Després de cinc anys de silenci discogràfic, ha tornat amb el cabalós 'Under stars', que, en la seva versió de luxe, és llarguíssim: gairebé 20 cançons, la meitat acústiques. A més, 'Dream on' ha funcionat estupendament com a primer senzill.

GRUPS DE LLEGENDA

Que Glasgow fos nomenada Ciutat de la Música per la Unesco no és gratuït. Moltes de les cançons que acabem sentint gairebé diàriament, a la ràdio o en anuncis de televisió, són escoceses. En aquesta terra de llegendes, de castells i de verd perenne han sorgit grups llegendaris als quals desitgem una fructífera trajectòria. Aquí en teniu una bona mostra.


FRANZ FERDINAND

Molt fan de la banda, més enllà del ‘megahit’ ‘Take me out’ que va sonar en un anunci de Movistar. Segueix enlluernant amb el recent disc ‘Always ascending’.


THE PROCLAIMERS

La celebèrrima 'I’m gonna be (500 milers)' és un himne, però em quedo amb Sunshine on Leith I'm on my way' (i la seva fugaç aparició a 'Shrek'Shrek').


BELLE & SEBASTIAN

Notícies relacionades

Des d’Escòcia amb encant: aquests veterans artesans del pop segueixen en plena forma i generant ‘hits’ immediats. La prova, recent, n’és el disc 'How to salve our human problems'.


PRIMAL SCREAM 

La banda de l’excèntric Bobby Gillespie, responsable de la mítica ‘Movin’ on up’, ha sigut la banda sonora de tota una generació malgrat una discografia amb alts i baixos i de diversos girs de timó estilístics.