On Catalunya

FESTIVAL 'TOP'

Recorregut per la 'vida en color' de la Dolo: del Raval al passeig de Gràcia

L'ex-Pastora presenta 'Copilotos', el seu debut en solitari, al Born i al Festival de Pedralbes

4
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Dolo Beltrán cada vegada «anda más ancha observando el exterior». Així, tal qual, ho explica a la peça Mi vida en color, la que escollim per embastar aquest reportatge que publiquem arran del seu debut en solitari.

Caminem amb l'ex-Pastora «desde Gracia hasta el Eixample», així prossegueix la tornada del tema, gairebé tan contagiós com el seu somriure. «Aquest és el recorregut que durant molts anys he fet en bicicleta», aclareix. I en cada parada (fotogràfica) la cantant, actriu i mare per primer cop atura la seva memòria perquè aflorin records (de tot tipus).

Primer exemple: després de saltar (tantes vegades com calgui) davant del Macba, relata que aquí va conèixer la seva parella i pare del seu fill. Va passar el 2011, en la penúltima edició que es va celebrar aquí del festival Sónar.

La Dolo salta davant el Macba, on va conèixer la seva parella. RICARD FADRIQUE

«Estàvem tots dos fent cua per anar al lavabo i ens vam posar a parlar. No em va reconèixer i em va agradar que s'acostés a mi sense saber qui era. A mi ell em va semblar estranger, perquè era molt moreno de pell, i va resultar ser d'Arenys de Mar. Primer vaig pensar que només seria una aventura. Que no el tornaria a veure... ¡I ja ho veus!», riu. ¿I té alguna cosa a veure amb el món artístic? «No, és visitador mèdic». Bé, i el seu copilot (en la vida).

En el disc, batejat 'Copilotos', va tenir al seu costat el productor i dj Sergio Fernández. I, per a la gira, ha reclutat el guitarrista Jordi Busquets, amb qui va gravar en acústic per a la web d’'On Barcelona' la cançó... 'Mi vida en color'.

EMOCIONS A RITME DE POP ELECTRÒNIC

Per cert, va ser la seva parella qui li va suggerir que amb en Jordi podia fer un bon tàndem musical. «Me’n recordo perfectament del moment: va ser per la revetlla de Sant Joan».

La Dolo (per a la seva aventura sense els germans Riba es desprèn també del cognom) posa a ballar les emocions a ritme de pop electrònic guitarrer. Ella ha compost totes les cançons i aquesta va ser precisament la primera que va escriure.

"EL 'FOLLÓN' EM BUSCA A MI"

I què queda d’aquella «'Lola que siempre va sola por Barcelona buscando follón'»? «El 'follón' em busca a mi», assegura. Les nits són intenses, sí, però perquè el seu fill a vegades no la deixa dormir. Embarassadíssima, seguia amb els seus projectes (teatrals i musicals). «¿I et pots creure que només el calmo cantant-li, però fort, i aplaudint, però amb moooolts aplaudiments?».

«Aquesta peça és la més fosca, segurament pel moment en què la vaig fer. Els germans Riba em van dir que estaven cansats, que no volien seguir. Em vaig quedar en estat de xoc. M’agrada massa actuar. Em vaig tancar cinc mesos per tenir material. Em vaig prometre: ‘Aquest projecte jo el tiro endavant’».

¿I no hi ha possibilitats de reconciliació? «De moment, no. És com quan una parella et demana temps i tu penses: ‘Pren-te’l tu que jo me les piro’. Tot i que vam firmar un disc més amb Sony...».

Seguim amb el recorregut i ens aturem davant la casa on va viure al Raval.

«Vaig estar-hi molt a gust, però em van apujar tant el lloguer que vaig acabar mudant-me a Gràcia. Recordo que llavors també em vaig veure obligada a treure’m el carnet de conduir, ¡amb 34 anys!, perquè el meu nòvio, teclista, estava fart de portar-me als bolos. Ah, i actuant amb Pastora just aquí, a la Rambla del Raval, abans d’Els Pets en unes Festes de la Mercè, com que cantava en castellà em van cridar ‘ves-te’n a casa!’, i jo, molt serena, els vaig dir: ‘Si ja hi soc, visc aquí’, assenyalant el balcó».

La cantant i actriu mira l'edifici de la casa on va viure, al Raval.

AL BORN I A PEDRALBES

Quan es va instal·lar «just al costat dels cines Verdi», infinitat de vegades passava pel passeig de Gràcia [2]. «Sempre m’ha cridat l’atenció que a mesura que vas pujant les botigues són més cares, més pijes». Ella se sap moure en qualsevol ambient. 

La Dolo, davant la Pedrera. RICARD FADRIQUE

De fet, la posada de llarg de Copilotos tindrà lloc a El Born Centre Cultural, divendres, 2 de juny. I la següent actuació serà al Festival de Pedralbes, com a telonera de Rufus Wainwright, dilluns, 5 de juny.

PISTES SOBRE EL SEU FUTUR

La Dolo té preparades dues versions per fer una gira amb Coplitos. Una amb tota la banda i una altra, més de butxaca, amb Jordi Busquets.

Notícies relacionades

«Gràcies a tenir aquest format íntim vaig voler incloure un tema en català, pensant que el podia interpretar tal qual: només guitarra i veu (Una nit en blanc). El vam gravar de forma improvisada i ens vam quedar amb la primera presa. El vaig compondre en dues hores. I és el que més pistes dona sobre com serà el meu pròxim àlbum».

Dolo, Lola... reinventa’t com vulguis. Però segueix sempre fent 'follón'.