On Catalunya

Festival gastro

Les millors tapes del Tast a la Rambla

barcelona/WhatsApp Image 2023-06-07 at 17.41.48 (5).jpeg

barcelona/WhatsApp Image 2023-06-07 at 17.41.48 (5).jpeg

7
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Les excavadores i picots són els responsables que aquest invent saborós i calòric anomenat Tast a la Rambla –capaç d’atraure com un flautista d’Hamelín els barcelonins que un dia la van repudiar per turística– es mudi aquest any a la plaça de Catalunya. Salmons i bunyols; cochinita i udons; canyetes i vinassos; guiris golafres i ‘foodies’ del barri, la ciutat i la regió metropolitana es mesclaran del 8 a l’11 de juny en un festival pensat per menjar amb voracitat, llepar-se els dits en públic i reconnectar amb aquest centre de Barcelona que un dia va ser nostre i ara és del món. Us donem unes pistes per treure’n partit i una bona digestió en el tiberi on tot es paga amb tokens.

1. Cassoles de superxefs per 5 euros

Tapes amb cognoms

Si alguna cosa té rotllo en el Tast a la Rambla és que democratitza fogons no aptes per a mileuristes. Qualsevol tapa costa 5 tokens (que s’adquireixen a les taquilles a euro per token). Per un dia, un es pot ficar a la boca el melós en el seu suc i formatge del Cadí del mestre Carles Gaig. Pot salivar com un dòberman en vista de l’ou de polleta amb espuma de patata i oli de tòfona negra firmat pel quartet que dona vida al Compartir, pot endrapar el brioix amb mantega fumada, salmó, mango, curri verd i cotnes de Ral d’Avinyó de l’Informal by Marc Gascons; o posar els ulls en blanc amb el caneló de salmó salvatge d’Alaska amb guacamole del Nectari (Jordi Esteve), deixant espai per al mollete casolà de porc ibèric a l’orsa de Takeshi Somekawa & Albert Raurich del Dos Pebrots. I tornar-hi una estona després per donar compte del pollastre rostit a la llenya amb salsa huacatay del Virens (a l’hotel de luxe Almanac) i amb la firma de Rodrigo de la Calle, un déu de les verdures que compta amb una estrella Michelin en un altre dels seus locals, però que també broda les carns. No és un luxe però sí una delícia l’ensaladilla russa de Carles Abellán (Tapas 24), el xef més fidel a la cita.

2. Viatjar a queixalades

De l’Índia a Mèxic sense maleta

La 9a setmana gastronòmica de la Rambla (tot i que aquest any ocupi el seu principi o final, segons es miri) permet arribar en metro a Sud-amèrica, Àsia o la veïna Itàlia. Els seus ingredients i aromes assalten el comensal quan s’acosta a l’arena culinària, que aquest any compta amb més metres quadrats i centenars de mans d’alumnes del CETT i del Casals dels Infants del Raval. Que ningú es perdi els ‘cavatelli alla norcina’ i tòfona negra de Cecconi’s (l’addictiu italià que més tapes va vendre en l’edició del 2022), o la burrata caramel·litzada fumada de Don Giovanni.

Arriba el moment de volar més lluny amb l’arròs fregit amb porc a la cantonesa i kimchi del Casa Xica; flipar amb la llet de tigre amb llardó de calamar de l’infal·lible Ceviche 103; posar a cent les papil·les gustatives amb el brioix de xai madràs, salsa de iogurt amb menta i cogombre adobat de Mirch-Indian Garito; pujar les pulsacions amb el taco de lluç cruixent amb maionesa de chipotle i xili morita, ‘pico de gallo’ i un toc de llima de La Güerita Mexicana, o amb el rotllet cruixent de vedella, beixamel suriyaki, demi-glacé umami i cruixent d’avellana amb cacau de Bábula Bar 1937.

3. Bocates originals

Per a fam XXL

Entre els 30 restaurants representats pot resultar difícil escollir on invertir el pressupost. Per molt deliciós que sigui un mos, molts tastaires trien primer les opcions més generoses per satisfer la gana. Per aquest motiu, alguns establiments opten per la fórmula d’entrepans gurmet. Segur que torna a ser supervendes Telefèric, aquest any amb brioix de tàrtar de tonyina marinat guacamole, maionesa de llima, chipotle i ceba ‘crispy’. Però els que no portin encès el comptacalories es debatran entre el bocata de botifarra i allioli de la Bodega Amposta, el de gambes amb allada amb Pa de Kilo suau i allioli de The Fish & Xips Shop, el de calamars a l’andalusa amb fulls frescos i maionesa cítrica de Foodlona i el taco de cochinita pibil de Xuba Tacos. Tot i que hauria de ser obligat, per curiositat i per cridar l’atenció a les xarxes socials, posar-se entre pit i esquena la Donnutburguesa de La Pau. No només per la seva prometedora pinta, sinó pel projecte social que mou aquest restaurant amb consciència (i molt bo) del Gòtic.

4. ‘Showcookings’ més addictius que Netflix

Menjar amb els ulls

Ja sabem que és difícil mantenir-se més de cinc minuts en el Tast sense estar mastegant o brindant, però la trobada també dona per aprendre dels que més en saben en nombroses sessions continuades. I com a premi, al final degustar-los gratis en molts casos. Per exemple, aquest mateix dijous, Pablo Tomás, cap de cuina del Sintonia (Hotel Gallery) estarà ensenyant a fer ‘steak tartar’ amb els seus amaniments i matisos, en un dels espais de ‘showcooking’ (18.30 h). A l’altra, Andrea Tumbarello parlarà dels secrets de la cuina italiana (18.00 h). Atents als saborosos monòlegs sobre matèria primera catalana de Carles Gaig (divendres, a les 12.30, sobre arrossos des de Pals fins al delta de l’Ebre), de Joseba Cruz de Le Clandestin (13.30 h sobre productes primaris del Bages i Berguedà), de Carlota Claver de La Gormanda sobre cuina mediterrània Km. 0 (17.00 h), de Núria Gironès de Ca L’Isidre i el bacallà a la cuina catalana (18.00 h) o de Marc Gascons d’Els Tinars sobre el mar i muntanya als fogons de l’Empordà (20.00 h). Dissabte i diumenge els tallers de tapes aniran de la mà de Cinzano i d’Aperol Spritz (tots dos, 12.30 h), i també hi haurà taller de cerveses Damm i tastos de vins de Gastroteca.cat

5. Gastroviatge per Espanya

Plats regionals

L’estómac no en sap, de política, i la Rambla aprofita la marató gastronòmica per fer amics a cop de paella. Aquest any no només ens visita Astúries Cuina de Paisatge, i Arrel Culinària Castella-la Manxa, sinó que s’hi suma Sabors Regió de Múrcia. Aquest últim (sota invitació) estarà tot el divendres enllaçant ‘showcookings’ regionals. Els asturians, en canvi ho faran dissabte amb olles a quatre mans i dosi d’innovació. La tercera comunitat desplegarà diumenge en directe receptes d’Albacete (garró rostit), Ciudad Real (llom de cérvol infusionat i lacat), Conca (‘orza machea con gachas’), Guadalajara (llom de sardina fumada amb soja i mel) i Toledo (torrada de senglar escabetxat, amb maduixa osmotizada en cervesa i confitura), a càrrec d’alguns dels seus millors restaurants.

6. Tast a cegues

Experiència sensorial

Una de les novetats d’aquest 2023 ve de la mà de l’ONCE, soci d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla, que organitza el Tast amb el grup Gsr. Un cupó dedicat a la Rambla ja va escenificar el març passat les noves col·laboracions, que ara s’amplifiquen amb un tast a cegues (‘Una experiència sensorial amb molt gust’) organitzada dissabte, 9, a les 16.00 hores. Des d’Amics ens avancen que el públic participant es col·locarà un antifaç i la tècnica en rehabilitació Maru Bercedo ensenyarà a tastar algunes de les tapes del Tast amb nous paràmetres. Descobriran com utilitzen i optimitzen la resta de sentits les persones cegues, disfrutant al màxim el plaer de menjar sense veure cada mos.

7. Xuts de sucre

I de postres, ¿una birra?

Notícies relacionades

Tots aquells que havent donat compte de croquetes, tacos, arrossos, entrepans d’autor, canelons i altres platillos de mar o muntanya (en els espais de degustació i a set zones de taules altes) necessitin tancar la ruta en manera dolça compten amb sis opcions molt renyides per al xut de sucre final. La meitat, com a valor segur per al llaminer, porten xocolata: l’Escola Espaisucre dispararà Chocolate 70%, menta, llimona i gerd, per Jordi Butrón. L’imprescindible Christian Escribà firma aquest any un Sablé de mantega i cremós de xocolata banyada en xocolata 70%. I un altre guru, Oriol Balaguer, fa el mateix amb el seu Exòtic mousse de xocolata cruixent i sorbet. A l’altre costat, el premiat Eric Ortuño, amb Ximena Pastor, estan al darrere del con gelat Reus de L’Atelier, mentre que Sant Croi by Albert Roca proposa ni més ni menys ‘¿Fem una birra?’ Gelat de Voll Damm, préssec saltat, avellana, caramel salat i espuma de te blanc. Mervier Canal (Lluís Estrada Canal) tanca les temptacions amb el seu Lemon Pie.

HORARIS I PREUS: dijous i diumenge, de 12.00 a 22.00 hores. Divendres i dissabte, de 12.00 a 00.00 hores. Les tapes valen 5 tokens (5 euros) i les begudes, de 2 a 5.